Izvor: Tanjug | Utorak, 24.11.2020.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pesimistična očekivanja nemačkih poslodavaca u pogledu budućnosti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Poslovno raspoloženje direktora kompanija u Nemačkoj pogoršalo se ovog meseca, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao u novembru na 90,7 poena sa oktobarskog nivoa od 92,5 poena.

Do pada je došlo pre svega zbog znatno pesimističnijih očekivanja nemačkih poslodavaca u pogledu budućnosti, ali su i njihove ocene o trenutnoj poslovnoj situaciji malo pogošane, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Drugi talas korona virusa ukočio je ekonomski oporavak Nemačke i povećao poslovne neizvesnosti, konstatuje institut iz Minhena.

Jedina svetla tačka nemačke ekonomije je ovog meseca proizvodni sektor, gde se poslovna klima poboljšala, budući da su kompanije ocenile svoju trenutnu situaciju znatno boljom. Beleže rast broja pristiglih porudžbina, mada sporije nego prošlog meseca. Međutim, njihova poslovna očekivanja za naredne mesece mnogo su manje optimistična nego ranije.

Indeks poslovne klime u nemačkom uslužnom sektoru je pao u novembru i, prvi put od juna, vratio se na negativnu teritoriju. Procene trenutne situacije su mnogo manje pozitivne nego što su bile. Štaviše, osetno je porastao broj kompanija koje su izrazile pesimizam u pogledu očekivanja za naredne mesece. Indeks poslovnog sentimenta u hotelijerstu i ugostiteljstvu se doslovno sunovratio, navodi IFO.

Pogoršanje poslovne klime je zabeleženo i u trgovini. Kompanije u ovoj oblasti su u novembru bile manje zadovoljne svojom trenutnom situacijom, a njihova buduća očekivanja su vrlo sumorna. Trgovci posebno ističu da se suočavaju sa posustajanjem poslovanja.

U građevinarstvu, indeks je delimično oslabio. Procene građevinskih kompanija o njihovoj trenutnoj poslovnoj situaciji su nešto bolje nego prethodnog meseca, ali su njihova očekivanja pesimističnija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.