Izvor: eKapija | Petak, 04.12.2020.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Baterije za viljuškare potencijalna opasnost od požara i eksplozije - Kako da se zaštitite

(Foto: Pixabay.com/Ilkka Kumpunen)
Skladišta i logistički centri koriste veliki broj vozila koja rade na baterije kao što su viljuškari, paletni viljuškari i mehaničke mašine za čišćenje. Kako bi ova vozila bila operativno spremna i efikasna, mora se planirati redovno punjenje i održavanje akumulatora koji ih pokreću.

Na tržištu postoji više tipova akumulatora, ali se u svakodnevnoj praksi najčešće susreću olovne baterije. Elektrolit koji se koristi u ovim baterijama je razblažena sumporna kiselina. Tokom procesa punjenja i pražnjenja, elektrode akumulatora proizvode gas vodonik i ostale nusproizvode. To stvara potencijalnu opasnost od eksplozije koja se povećava ako se ne primenjuju neophodne mere predostrožnosti.


Adekvatno planiranje i poštovanje standarda

Osim toga što efikasnost skladišta zavisi od dobro isplaniranog i organizovanog punjenja akumulatora, veoma je važno da se lokacije za punjenje akumulatora definišu kao područje sa potencijalnom opasnošću od požara i eksplozije.

To znači da se pri planiranju mora uzeti u obzir sledeće:

• Adekvatan odabir lokacije za punjenje i skladištenje baterija
• Korišćenje odgovarajuće opreme za punjenje
• Adekvatno pripremanje poda
• Odgovarajuće postavljanje punjača
• Primena bezbednosnih mera i poštovanje standarda kao što su ATEX, OSHA, EPA i NFPA.

Požari u instalacijama za punjenje baterija obično se mogu pripisati tehničkim nedostacima u elektro-opremi i nepoštovanju mera bezbednosti.

(Foto: Zodax)
U praksi susrećemo se sa:

• nedovoljnom ventilacijom;
• zapaljivim materijalima koji se čuvaju ili bacaju u neposrednoj okolini;
• nedostatkom redovnog servisiranja i održavanja što dovodi do pregrevanja;
• preopterećenjem utičnica;
• nedostatkom ili nedovoljnom zaštitom od sudara/ udara;
• nemarom.

Uzimajuću u obzir da se u magacinima nalaze lako zapaljivi materijali, poput onih za pakovanje, požar se velikom brzinom može raširiti i dovesti do totalnog gubitka uskladištenih dobara kao i objekta. Takav gubitak imaće negativne posledice na lanac snabdevanja, što dovodi do znatno smanjene prodaje, povećanja troškova rada, kao i troškova zamene oštećene robe, zgrade i opreme.


Mere zaštite

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da je neophodno preduzeti sve mere predostrožnosti, kako bi se zaštitila imovina i izbegle neželjene situacije i značajni finansijski gubici.

Rešenje čija praktična primena je dokazana u praksi je primena termalnih kamera u cilju monitoringa samih stanica za punjenje. FLIR u ponudi ima veći broj kamera prilagođenih nadgledanju procesa i preventivnom održavanju. To u praksi znači da je ovim kamerama moguće beskontaktno vršiti monitoring i proveru kako akumulatora, punjača, instalacija, tako i samih viljuškara.

FLIR termalne kamere imaju osetljivost i do 0,03°C i kao takve mogu detektovati promene temperature i alarmirati ako dođe do predefinisanog povećanja. Na taj način se može pravovremeno reagovati i preduprediti neželjeni događaji kao što su: zastoj, kvar i požar.

(Foto: Zodax)
Hypermotion platforma ove godine onlajn

Pandemija je značajno uticala i na poslovanje firmi iz oblasti transporta i logistike. Granice između logistike, mobilnosti infrastrukture i transporta nestaju. Stvaraju se novi, umreženi, integrisani i inter-modalni sistemi. Praćenje svih ovih promena, diskusije na temu njihovog uticaja na ekonomiju i društvo, kao i uvođenje novih trendova i standarda prati se u okviru nove nezavisne platforme koja je nazvana Hypermotion i održava se u Frankfurtu svake godine. Ove godine pandemija je sprečila fizičko okupljanje vodećih stručnjaka iz celog sveta u Frankfurtu, pa je platforma prilagođena digitalnoj formi.

Događaj je otvorio Peter Feldmann, gradonačelnik Frankfurta, a govornici su bili i Edward Snowden, kao i osnivači i menadžeri firmi kao što su: Uber, Siemens, Marc O’Polo, Nokia Solutions & Networks GmbH & Co. KG, European Space Agency ESA, German Aerospace Center DLR, Schenker AG, Bisnode…

Onlajn platforma će biti dostupna do 10. decembra 2021, pa iskoristite šansu i ispratite ovaj događaj na sledećem linku: https://hypermotion-frankfurt.messefrankfurt.com/

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte
Zodax – zvanični regionalni partner kompanije FLIR Systems i zvanični zastupnik Frankfurtskog sajma

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE