Izvor: Beta | Utorak, 24.11.2020.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Novinama u fiskalnim zakonima bolja naplata poreza i carina

Siniša Mali
Siniša Mali (Foto: YouTube/screenshot)
Predložene novine u nekoliko fiskalnih zakona obezbediće jednostavnije postupke i bolju naplatu poreza i carina, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je obrazlažući te zakone u Skupštini Srbije rekao da će dodatno biti unapređen rad poreske i carinske službe.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđeno je pojednostavljenje i ubrzavanje prijave i naplate poreza, pre svega omogućavanjem da se sve obavlja elektronski.

Novina predložena izmenama Zakona o porezu na imovinu je što obradu poreza na nasleđe i poklon i prenos apsolutnih prava neće radi Poreska uprava već lokalne samouprave čiji je to i prihod.

- Ova novina biće u primeni od 1. januara 2022. godine do kada lokalne samouprave treba da se pripreme da rade taj posao i da maksimiziraju naplatu poreza na imovinu - rekao je Mali.

Dopunama Carinskog zakona pomeren je rok zastarelosti carinskog duga, kako bi, po rečima minsitra, država imala više vremena da naplati prihode i zaštiti svoje interese.

Izmenama Zakona o carinskoj službi biće omogućeno da veći broj carinskih službenika može da pokrene carinski prekršajni postupak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.