NavMenu

U podnožju Ravne gore novinar Gvozden Nikolić gradiće bungalove na dedovini - "Čudesna voda" sa Maljena i bazen sa grejanom rečnom vodom

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2020. 11:18
Komentari
Podeli
Idejno rešenje projekta (Foto: Atelje Milutinović)Idejno rešenje projekta
Koštunići, živopisno selo u gornjomilanovačkoj opštini poznato po etno turizmu, sledeće godine mogli bi da dobiju još jedan jedinstveni turistički kompleks.

Gvozden Nikolić, vlasnik uticajnog medija iz Zapadne Srbije i autor čuvene emisije "Nećete verovati" koja se emituje na TV Prva, planira da na svojoj dedovini izgradi bungalove po ugledu na tipične stare srpske kuće tog kraja, ali i brojne dodatne sadržaje, kako bi turistima ponudio potpun doživljaj suvoborskih četinarskih šuma.

- To će biti naselje "nećete verovati", ušuškano na padinama Suvobora i Maljena, na mojoj dedovini, na proplanku od oko 1,10 hektara – kaže za eKapiju Nikolić, koji i sam živi na 100 metara od lokacije planirane za gradnju, u kući u kojoj se i rodio.

Prema njegovim rečima, sa projektom i idejnim rešenjem koje je izradio Atelje Milutinović iz Ivanjice aplicirao je za sredstva iz IPARD fonda, već je dobio i lokacijske uslove, a ove nedelje biće gotov i građevinski projekat.

- Planiram da izgradim 8 montažnih bungalova, ali neće to biti vajati koji su sada ‘moderni’, jer vajati su u staroj Srbiji bili pomoćni objekti, a ne objekti namenjeni za stanovanje. Ovo će biti prave stare srpske kuće kakve znamo sa kalendara, sa krovovima "na 4 vode", zbog velikih snegova u ovim predelima. Svaka kuća imaće po 42 m2, od čega će polovinu kvadrature činiti velike terase – objašnjava naš sagovornik.

Bungalovi će se, napominje, grejati uz pomoć sopstvene struje proizvedene iz solarnih panela, a na isti način zagrevaće se i zatvoreni bazen koji je takođe u planu, i koji će se puniti rečnom vodom iz obližnjih rečica Dučina i Podovac.

- To su planinske reke koje dolaze sa padina Ravne gore, iz nenaseljenih predela i toliko su čiste da mogu i da se piju. Te vode nikad nisu "videle" ni veštačko đubrivo, a kamoli neke jače zagađivače – ističe Nikolić i dodaje da na rekama planira i da uredi plaže za kupanje u letnjem periodu.

Hrana će, kaže, posetiocima biti dostupna u obližnjim etno restoranima.
Gvozden Nikolić (Foto: RINA)Gvozden Nikolić

- A pošto ću ja gostima biti prvi komšija, mogu i ja ponekad nešto da im spremim – našalio se naš sagovornik.

Kada je reč o vodi za piće, napominje da će u bungalove biti sprovedena voda sa Maljena.


- To je čuvena "čudesna voda" sa Maljena, koja ima mnogo magnezijuma, oko 115%, a gotovo nimalo soli, jedva 0,04%, pa je dobra za probleme sa visokim pritiskom i za glavobolju – navodi Nikolić.

Nikolić planira da svojim budućim gostima omogući i dodatne sadržaje za uživanje u bujnoj okolnoj prirodi.

- Ovde ima borova više nego na Zlatiboru. U krugu budućeg kompleksa imamo 2.000 hektara visoke šume, ne samo borove nego i hrastove. Priroda je divna za posmatranje i opuštanje, ali i za šetnju i sprtske aktivnosti, i zato se sa Opštinom Gornji Milanovac trenutno radi jedan elaborat koji će omogućiti formiranje obeleženih staza za šetnju i biciklističkih staza za vožnju kroz šume – kaže sagovornik našeg portala.

Na imanju se već nalazi i osvetljen vidikovac, napravljen od starih pozida, zemlje i kamena, koji Nikoliću služi kao improvizovani studio, ali namerava da ga stavi i u službu turizma.

- Moj plan je da se tu ljudi okupljaju i druže, postaviću i pećnice da mogu da ispeku prase... Sa vidikovca puca neverovatan pogled na četinare i reku – priča Gvozden Nikolić.

U celokupan kompleks planira da uloži oko 100.000 EUR i nada se da bi gradnja mogla da počne s proleća.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.