Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.11.2020.| 18:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za energetsku stabilnost na Balkanu najvažnija saradnja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Saradnja je ključan pojam za zemlje Zapadnog Balkana, kada je reč o energetskoj stabilnosti, rečeno je na panelu u okviru 20. Beogradskog ekonomskog foruma i istaknuta da ova inicijativa mora da potekne od vlada.

Njenom unapređenju u energetskom sektoru doprinose mnogobrojne inicijative iz EU, kao i IPA projekti, koji su od 2014. do ove godine vredni 3 mlrd EUR.

- Kada je u pitanju energetska bezbednost, Balkan i EU se suočavaju sa sličnim izazovima. Od suštinske je važnosti da imamo prostup konkurentimi bezbednim fondovima, a diverzifikacija projekata je važna da se prebrodi zavisnost od uzvoza - rekao je Iannis Maniatis, nekadašnji grčki ministar životne sredine.

On je posebno istakao južni gasni koridor, TAP (Transjadranski gasovod), rekavši da će njim zapadni Balkan postati tranzitna ruta Evropskoj uniji.

U kontektu saradnje naglasio je i da se do 2028. godine mora smanjiti emisija ugljen-dioksida, a međugranična saradnja na ovim pitanjima može pomoći da se ubrza u ovim naporima.

- Obnovljivi izvori energije štede regionu oko 3 mil EUR – napomenuo je.

Učesnici panela
Učesnici panela (Foto: Print screen )

Žužana Hargitai, regionalna direktorka za zapadni Balkan, EBRD navela je da su zemlje Zapadnog Balkana deo dve važne agende: Zelene agende za Zapadni Balkan i ekonomskog-investicionog plana EU.

- Osvrnula se na ugalj, rekavši da on nije nije jeftin i da je to potrebno demistifikovati, ali i napomenula da je gas važan u tranziciji od uglja ka zelenijoj budućnosti. Istakla je i da solarna energija postaje značajno jefitinija.

Sander van Rootselaar, zamenik direktora za komunikacije kompanije Turkstream slaže se da je važno izbaciti ugalj iz upotrebe, te d fokus mora da bude na traženju čistijih alternativa. U tom duhu vidi prirodni i tečni gas.

- Mi snabdevamo Tursku prirodnim gasom, a ograničene količine šaljemo Bugarskoj. Povećavamo napore da razvijemo infrastrukturu za prenos gasa - naveo je.

George Ioannou, izvršni direktor Energy Exchange Group zaključio je da se dugo čekalo na target model kada je reč o električnoj energiji, ali da sada funkcioniše gotovo savršeno, te da je baza za interakciju na tržištu struje za zemlje Balkana i van njih.

Beogradski ekonomski forum održava se onlajn, 23. i 24. novembra.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.