Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 23.11.2020.| 16:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

ATANACKOVIĆ: Privredi je potrebna podrška, a nove mere moraju da budu selektivne

(Foto: YouTube/screenshot)
Nove mere koje su Vladi Srbije predložili Privredna komora i Unija poslodavaca Srbije (UPS) neophodne su da bi neki delovi privrede preživeli, a važno je sprovoditi ih selektivno, rekao je za Tanjug počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

Predloženo je da se PDV za sektor hotelijerstva i ugostiteljstva smanji na 10%, odloži plaćanje poreza i doprinosa, odnosno da se oni u sektoru malih i srednjih preduzeća delimično otpišu, obustavi uvođenje lokalnih i državnih taksi i dažbina, nastavi s garantnom šemom za likvidnost malih i srednjih preduzeća, kao i da se obezbedi nadoknada u slučajevima kada poslodavac zbog smanjenog obima posla ne angažuje zaposlenog na puno radno vreme.

Atanacković kaže da je smanjenje PDV-a za polovinu za hranu i piće u hotelijerstvu i ugostiteljstvu najjednostavniji način da se pomogne ukupna materijalna situacija u tim delatnostima.

Dodaje da je za firme početak godine i inače nešto neizvesniji i slabiji za poslovanje a prispeće i obaveze odložene 2020. godine te da je zato predloženo novo odlaganje plaćanja.

- Radi se o iznosima koji su neki način nagomilani u odnosu na ovu godinu u kojoj je država pomogla za zarade zaposlenih, ali su ostale obaveze plaćanja poreza i doprinosa -objasnio je Atanacković.

Dodao je da treba odložiti i obaveze koje će nastajati tokom naredne godine.

Poslodavci podržavaju rad od kuće, jer smanjuje rizik od zaražavanja, a navode i da je zbog nedostatka posla negde neophodno raditi značajno skraćeno.

- Mislimo da treba podržati i mere da ukoliko je moguće, zaposleni radi skraćeno, kao i mogućnost da mu poslodavac u odnosu na to skraćeno radno vreme isplati i nižu zaradu a koja jasno ne može nikad da bude ispod zakonom garantovane minimalne - kaže Atanacković.

UPS očekuje od Vlade Srbije da neophodne mere pomoći privredi u narednom periodu primenjuje što više selektivno, odnosno da se obuhvate one firme koje su zaista u teškoćama, ne iz razloga što su same neefikasne, nego zato što nema dovoljno posla.

Dodaje da postoje firme koje i u momentu velike zdravstvene krize bolje posluju nego pre nje, pa treba izbeći da se pomoć daje i njima.

Atanacković ističe da sindikati podržavaju većinu ovih mera, jer su shvatili da one doprinose da privreda ostane zdrava, a da se zaposleni ne otpuštaju.

Kao pozitivnu ocenjuje i prvu reakciju premijerke Ane Brnabić koja je navela da će naredni koraci oko pomoći privredi biti ozbiljno razmotreni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.