Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.11.2020.| 17:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bos Taurus, prvi viski proizveden u BiH

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Nataliia Dvukhimenna/shutterstock.com)
Kada se govori o viskiju, jednom od najpopularnijih pića, obično se prvo pomisli na Irsku, Škotsku, Ameriku. Retki su oni koji bi pomislili da i Bosna i Hercegovina ima svoj viski. I to pravi domaći koji se proizvodi u pivari i destileriji Semizburg u Semizovcu.

- Nisam sreo one koji su mislili da mi možemo imati svoj viski, mi, BiH. Ipak, vredi pojasniti: viski je "rakija" koja je proizvedena od određenih sastojaka, koristeći određenu tehnologiju, koja uključuje ležanje u hrastovim bačvama ili sa hrastom u bačvama drugačijih materijala, tokom određenog vremenskog perioda - kaže u razgovoru za Fenu vlasnik pivare i destilerije Semizburg, koja je prva počela s proizvodnjim bosanskog viskija, Haris Piknjac, a prenosi portal Tip.ba.

Govoreći o počecima i procesu proizvodnje bosanskog viskija Bos Taurus, vlasnik pivare i destilerije Semizburg kaže da je s proizvodnjom krenuo pre tri godine, 2017.

Piknjac takođe ističe da mu nije želja samo da proizvodi viski, nego i da obrazuje populaciju o viskiju.

Haris Piknjac tako pojašnjava da je često laičko pitanje "koliko je ležao, je li odležao tri godine?". Viski je kao takav zaštićeni proizvod u jako puno zemalja. Na primer, Scotch viski je zaštićen na način da se taj može proizvesti samo u Škotskoj, kao da niko drugi to ne može ili ne zna proizvesti.

- Irci kažu da mora ležati najmanje tri godine, dok Amerikanci kažu da period ležanja nije ograničen. Drugim rečima, može ležati i par sati. To neke viski destilerije rade, "proguraju" viski kroz hrast pod velikim pritiskom, takoreći filtriraju ga kroz hrast. Ako leži manje od dve godine, može se zvati viski ili whiskey, a ako je više od dve godine, onda je Straight Whiskey - pojašnjava Piknjac.

Proces proizvodnje

Govoreći o procesu proizvodnje, on navodi da je jako sličan procesu kojim se dobije rakija. Pokiseli se (kod rakija je to uglavnom voće, a kod viskija žitarice), pusti se da fermentira (da kvasac pretvori šećer u alkohol) i onda se destiluje (odvoji alkohol od vode i drugih sastojaka kontolisanim procesom isparavanja i kondenzacije). Zvanična tačka isparavanja alkohola, kako pojašnjava, je 78 stepeni Celzijusa, dok je vode 100 stepeni.

- Ipak, te tačke nisu jedine, nego najjače tačke isparavanja. Drugim rečima, alkohol isparava već pre 78 stepeni, kao što i voda isparava prije nego proključa. Zbog toga se alkohol destilira više od jednom, kako bi se postigao "čišći" alkohol, ali se ne sme ni previše puta destilovati, jer se svakom destilacijom gubi "telo", ukus i miris - ističe on.

Osnovna razlika između proizvodnje "rakije" od voća i žitarica je da voće sadrži šećer koji kvasac može konzumirati i od njega proizvesti alkohol, dok žitarice sadrže skrob (kompleksniji vid šećera) koji se mora ukomiti na određenoj temperaturi kako bi se skrob pretvorio u jednostavni vid šećera.

- Ono što Bos Taurus razlikuje od više od 95% svetskih viskija je sledeće: proizvodnja "uobičajenog" viskija je višesatno ili višednevno ukomljavanje u nesterilnim uslovima sa prekomernom količinom većinom pekarskog kvasca kako bi "prestigli" druge bakterije i izvukla maksimalna količina alkohola, destilovana tri ili više puta da bi uklonili sve neugodne mirise i ukuse koji su posledica navedenog procesa, dok Bos Taurus ukomljavamo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stepena celzijusa, ne odstupa u trajanju više od 10 minuta, sterilizujemo sve posude, koristimo precizno birani pivski kvasac i razmeru koji zbog sterilizacije ne zahteva preteranu količinu kvasca koji zauzvrat "kvari" ukus destilata i fermentiramo na temperaturi koja ne odstupa više od pola stepena celzijusa od zadane. Tehnološki laički rečeno, kao da bi poredili tehnologiju proizvodnje nekadašnjeg Yuga 45 i današnjeg Audija A8 - pojašnjava specifičnosti prvog bosanskog viskija Haris Piknjac.

Piknjac naglašava da se Bos Taurus viski trenutno proizvodi u dve varijante: Single Malt, što bi značilo da je proizveden od samo jedne žitarice, uslaženog ječma u ovom slučaju, kao i Rye Malt, u kojem u osnovu preovladava uslađena raž, dok ostatak čini ječam.

- Krenuli smo u prodaju 13. novembra ove godine. U roku od dva meseca planiramo prisustvo u svim trgovinskim lancima, kao i većini ugostiteljskih objekata u većim gradovima BiH. Nakon toga, izvoz. Već imamo upite potencijalnih uvoznika iz Sent Luis-a, Pariza i Brizbejna - kazao Piknjac.

Kako je nastao naziv?

Govoreći o nazivu ovog bosanskog viskija, kaže da je to bio trenutak inspiracije.

- Tražio sam naziv, a nisam htio da bude usko vezan za BiH kao što su naša piva - Prikaza, Babaroga, Drekavac, itd.), nego nešto što će lako biti međunarodni brend. Naišao sam na taj naziv čitajući o istoriji, bićima, životinjama…Momentalno sam se zaljubio u naziv Bos Taurus. Iako sam naziv "vuče" ka Bosni (Bos), nije mu to značenje, mada ne piše nigde ni da nije. Bos Taurus je latinski naziv stoke koja je izumrla, živjela na našim prostorima, pa što da je kao takvu ne ovekovečimo dodatno kroz brand koji će siguran sam jako brzo biti posluživan na svim kontinentima. Ja sam inače zamišljao "pitomijeg" bika na logotipu, ali pošto sam znan kao "ljutko" ili neko kome je fitilj kraći nego većini, ekipa je odlučila da je Bos Taurus kakav je prikazan adekvatniji - kaže on.

Bosanski viski je nedavno dobio zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.