NavMenu

Poskupelo ulje, šta će biti sa šećerom i brašnom?

Izvor: Beta Ponedeljak, 23.11.2020. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)Ilustracija
Poskupljenje ulja pojedinih proizvođača u Srbiji oko desetak odsto posledica je viših otkupnih cena suncokreta, a pomalo i već poznate poslovne politike proizvođača te namirnice da polako podižu cenu i pre nego što potroše stare zalihe sirovina, kupljene po nižim cenama, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

- O cenama proizvoda odlučuju cene sirovina i slobodno tržište, a suncokret je ove godine plaćan skuplje - dodao je Prostran za Betu.

Suncokret je prošle godine od proizvođača otkupljivan po 31 dinar po kilogramu, a ove po 36-37 dinara, odnosno po ceni koja je viša za oko 20%.

Prostran je ocenio da se poskupljenje ulja za džep potrošača u ovom trenutku može "neutralisati" racionalnijom potrošnjom.

- Poljoprivreda mora ponekad da naplati svoj rad. Ovogodišnje poskupljenje suncokreta zbog smanjene proizvodnje i pandemije biće motiv proizvođačima da povećaju površine pod tom uljaricom - rekao je Prostran.

Da li će cenu ulja pratiti i cena šećera još je neizvesno, jer većina proizvodjača šećerne repe još nije naplatila tu robu.

Poljoprivrednik iz Stare i Pazove Jaroslav Fabri rekao je da još nije naplatio pre mesec dana prodatu repu i da ne zna cenu po kojoj će biti plaćena, ali da je otkupljivač rekao da "ne brine".

Direktor poslovnog Udruženja mlinara i fabrika testenina Žitounija Zdravko Šajatović rekao je da, iako se pšenica ove godine prodaje po višim cenama nego prošle godine, da ne treba očekivati značajnije poskupljenje brašna.

- Cena brašna uvek sporije raste od cene pšenice, a pšenice ove godine ima i viška i cena je porasla zbog stvaranja većih zaliha u svetu u strahu od pandemije - rekao je Šajatović.

Dodao je da je, iako je cena pšenice 21,50 dinara po kilogramu, brašno u velikoprodaji košta oko 26-27 dinara za kilogram, a da je ponuda velika jer u Srbiji ima najmanje oko 3.000 mlinova koji rade u kontinuitetu, a "ko zna koliko njih još radi kada je povećana tražnja i raste cena".

Istakao je da iako se desi da poraste cena brašna u malim pakovanjima od po kilogram da to neće uticati na cenu na veliko, jer čini svega 8% potrošnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.