Izvor: B92 | Ponedeljak, 23.11.2020.| 16:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čatamska ostrva, jedino mesto gde cveta turizam uprkos koroni

Ilustracija
Ilustracija (Foto: De Visu/shutterstock.com)
Mesta koja uglavnom žive od turizma, u velikim su problemima zbog pandemije koronavirusa i svega što ona nosi. Međutim, na jednoj lokaciji sve je rezervisano do juna 2021. godine.

Čatamska ostrva, arhipelag u Tihom okeanu, udaljena su oko 800 km od Novog Zelanda. Ujedno, potpadaju pod jurisdikciju upravo te države. Zbog udaljenosti od kopna, nisu baš bili uvek prvi izbor turistima, ali sada, kako kažu za BBC, tamošnji ugostitelji moraju da odbijaju rezervacije, jer su naprosto pretrpani.

U nekoj standardnoj sezoni, ovo mesto uglavnom privuče oko 2.000 turista. Čatam i Pit, jedina dva naseljena ostrva, ukupno imaju oko 700 stanovnika, a kako sami priznaju, nisu navikli na ovoliku navalu.

- Uglavnom nema mlađih gostiju, zbog toga što ovde smještaj nije jeftin, a nema ni barova na plaži ili sličnih mesta koje privlače mlađu populaciju - kaže za BBC Džeki Gurden, turistički menadžer ostrva.

Kako je objasnila, kada su granice zatvorene used pandemije kovida 19, Čatamska ostrva postala su naprasno jedna od omiljenih destinacija Novozelanđana. Sve ukupno, procenjuje ona, samo oko 150 kreveta postoji u hotelima i pansionima, dok ostatak "drže" privatni smeštaji.

Svega nekoliko letova nedeljno ide do Čatamskih ostrva, jer ih samo jedna aviokompanija - Er Čatams - uvrstila u svoju standardnu rutu. Sve je rezervisano do juna 2021. godine, a Gurden je izjavila kako se ne seća ovakve situacije, odnosno da "čak ni za sebe ne može da nađe sobu".

Stanovnici ostrva Pit vole da kažu kako je to "prvo naseljeno mesto sa kog može svakoga dana da se vidi zalazak sunca", a na ostrvima živi i veoma egzotičan životinjski svet - neke od najređih ptica na svetu, razna kopneno-vodena stvorenja, ali i najmanji pingvin - "mali plavi pingvin".

Čatamska ostrva, inače, dobijaju i olakšice od Novog Zelanda kako bi se pospješilo razvijanje turizma. Tako turističke agencije poklanjaju 25 USD svakom gostu na ostrvu, a vlada taj novac ulaže u dalji razvoj infrastrukture.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.