Izvor: Beta | Ponedeljak, 23.11.2020.| 12:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

KOVAČEVIĆ: Budžet za narednu godinu previše optimistički, očekivani rebalansi

(Foto: YouTube/screenshot)
Ekonomista Milan Kovačević (na slici) ocenio je da je predloženi budžet Srbije za 2021. godinu projektovan dosta optimistički i da će zbog toga verovatno sledeće godine biti više puta menjan.

- Predlog je napravljen sa mnogo optimizma, pa je projektovan privredni rast od 6%, rast plata i penzija, kapitalnih izdataka, a pad javnog duga - rekao je Kovačević agenciji Beta.

Istakao je da bi prema njegovoj računici privredni rast Srbije 2021. godine mogao iznositi između nula i 4%.

On je ocenio da je ove godine dosta novca iz javnih prihoda potrošeno na pomoć građanima od po 100 EUR, podizanju plata zaposlenima u javnom sektoru, neselektivnoj pomoći privredi, a neizvesnosti oko pandemije će sigurno biti i 2021. godine, pa je nejasno kako se prognozira pad rashoda i zaduženosti države.

Kovačević je rekao da se u predlogu budžeta ne vidi i da li će se reformisati državna preduzeća koja se subvencionišu, kao što je Srbijagas i druga.

- Stručna javnost ne raspolaže podacima o tome koliko se potrošilo za zdravstvo zbog pandemije, izbore, subvencije i druge rashode da bi mogao da se napravi precizniji račun - rekao je Kovačević.

Iz republičkog budžeta, gledano po nameni, najviše novca, 598 milijardi dinara, moraće da se izdvoji za servisiranje javnog duga, objavile su Večernje novosti.

Po proceni Vlade, kraj ove godine Srbija će dočekati sa zaduženjem na nivou 59% bruto domaćeg proizvoda (BDP), a kraj naredne ono bi trebalo da bude 58,7% BDP-a.

U poljoprivredu i ruralni razvoj naredne godine trebalo bi da se slije 49,8 milijardi dinara, u nauku, tehnologiju i inovacije 23 milijarde.

Za energetiku je namenjeno sedam milijardi, saobraćaj i komunikacije 191,3 milijarde, tržište rada 11,8 milijardi.

Država namerava da u socijalnu zaštitu uloži 350,3 milijarde dinara, u ekonomski razvoj 66,5 milijardi, a za odbranu je namenjeno 102,5 milijardi dinara, navele su Novosti.

Kasa je planirana uz pretpostavku da će privreda rasti 6%, lična potrošnja građana 5,4%, dok će država trošiti 0,4% više nego ove godine.

Predviđa se da će, posle ovogodišnjeg pada od 6,5%, naredne godine privreda povećati izvoz za 9,6%, a uvoz za 9,3%.

Očekuje se da će cene porasti 2%, dok bi manjak u budžetu trebalo da se zaustavi na 3% BDP-a.

Povećanje kreirane bruto dodate vrednosti u 2021. očekuje se kod svih sektora, osim kod poljoprivrede za koju se polazi od pretpostavke prosečne sezone, piše u Predlogu zakona o budžetu.

Uslužni sektor, koji je tokom ove godine bio najviše pogđen epidemijom, naredne će imati ulogu dominantnog nosioca rasta sa doprinosom od 3,5 procentna poena.

Država, gledajući predlog budžeta, očekuje da će naplatiti više prihoda, a da će trošiti manje, prenele su Novosti.

Vlada računa da će od poreza na dohodak građana stići 10% više nego ove godine, od poreza na dodatu vrednost (PDV) 9,6% više, akciza 5,4% više i carina 4,1%više.

Privreda će imati manju dobit, pa se od ovog poreza očekuje 12,3% manje prihoda.

Kada je reč o rashodima, oni će biti 14,6% manji nego ove godine, pre svega zbog 57% nižih subvencija, koje će iznositi 119 milijardi dinara.

Za subvencije privatnim preduzećima namenjeno je ukupno 14,9 milijardi dinara, a među njima su Fiat i Air Serbia, ali nije precizirano koliku pomoć će dobiti iz budžeta.

Planirane su 30% manje dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Ostali nivoi vlasti dobiće 3,7% manje novca.

Ukupan iznos kapitalnih ulaganja planira se na 274 milijarde dinara. Najveći deo odlazi resoru građevinarstva i saobraćaja - 126,3 milijarde dinara, a samo eksproprijacija zemljišta za buduće projekte trebalo bi da košta 17,4 milijarde dinara.

Među planovima upisana je gradnja kompleksa na graničnom prelazu Srbije sa Bugarskom Gradina i to sa 299 miliona dinara.

Poreska uprava će na modernizaciju potrošiti 467 miliona dinara, a za vozila 533 miliona dinara, navele su Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE