Izvor: Beta | Ponedeljak, 23.11.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreće privatizacija šest velikih državnih firmi - 6.000 radnika čeka novog vlasnika

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)
Na spisku za postupak privatizacije državnih preduzeća u Srbiji uskoro bi, osim Petrohemije, moglo da se nađe još pet kompanija, Simpo, Jumko, Lasta, Trajal i MSK iz Kikinde, što znači da bi narednih meseci blizu 6.000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika, preneo je Blic.

U tim preduzećima su aktivnosti oko ovog postupka najviše odmakle, pa bi za neke od njih do kraja godine ili početkom naredne, mogao da se pokrene postupak promene vlasnika.

Kako je navedeno, država će pokušati da proda neku od 78 firmi, koje su od blizu 600 još ostale pod njenom ingerencijom. Za neke od njih biće raspisani javni pozivi, dok će se za neke tražiti strateški partner.

Prema sagledavanju Ministarstva privrede, pored ovih šest preduzeća, u proces privatizacije bi moglo da ide još oko 30 firmi, dok će će se za preostalih 40, najverovatnije kupac tražiti iz stečaja, naveo je Blic.

U ovim firmama smatraju da je njihova prodaja neminovnost, ali podsećaju, kako je preneo Blic, da bi tokom te transakcije osim o ceni moralo da se vodi računa i o sudbini zaposlenih što je tim u Ministarstvu privrede do sada i uvažavao.

Zaposleni u ovim kompanijama zato se nadaju da će ta logika biti primenjena i sada jer je reč o velikim sistemima koji imaju ukupno blizu 6000 radnika. Naime, u Petrohemiji je zaposleno 1.320 ljudi, Simpu 1.418, Jumku 2.040, Lasti 1.995, Trajalu 1.108 a u MSK 538 radnika.

List je preneo da cena neće biti jedini parametar za donošenje odluke o prodaji, te da će biti potrebno da se definiše i status velikog broja zaposlenih i vrednost investicija koje bi kupci ponudili, jer ove firme imaju programe proizvodnje potrebne za neke druge industrije.

Kako je naveo izvor Blica iz Vlade Srbije, i za Simpo, Jumko, Lastu, Trajal i MSK takođe postoji interesovanje.

Podseća se da većina njih posluje po unapred pripremljenom planu reorganizacije i izmiruju svoje obaveze prema ovom dokumentu iako su gubitaši, ali nakon objavljivanja javnog poziva, videće se ko je primamljiv za kupce, a ko nije.

Državi je važno da se bar u ovim velikim sistemima proces okonča na čemu insistira i MMF, posebno kada je reč o Lasti i MSK, rekao je izvor Blica.

I profesor Ljubomir Madžar smatra da je vreme da se sudbina ovih preduzeća reši.

Kako dodaje, ne bi strepeo da bi brzina privatizacije nepovoljno uticala na cenu, jer ona, kako kaže, ne treba da bude opredeljujuća za prodaju zato što su većina njih gubitaši i nemaju vrednost pa se ništa ne bi izgubilo.

- Primer je prodaja RTB Bor Kinezima, koja je bila veliko olakšanje za državu. Takvo olakšanje bi se kvalitativno postiglo i kada bi se ove kompanije prodale, jer nije isključeno da postoje neki privatnici koji bi od tih gubitaša znali da naprave rentabilne firme - rekao je Madžar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.