Izvor: eKapija | Nedelja, 22.11.2020.| 19:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinju radovi na čišćenju Čukaričkog rukavca

(Foto: kokixx/shutterstock.com)
Predviđeni radovi na čišćenju korita Čukaričkog rukavca od nataloženog mulja biće započeti u ponedeljak, 23. novembra, sa rokom od 60 radnih dana.

Radovi se sprovode u cilju rešavanja problema u Čukaričkom rukavcu, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja na terenu, kojim je konstatovan minimalan proticaj vode u rukavcu i na ušću Topčiderke u rukavac.

- JVP Srbijavode će sprovesti radove na čišćenju korita Čukaričkog rukavca od nataloženog mulja i na taj način omogućiti proticaj vode u rukavcu prema reci Savi - navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Sanacija desne obale reke Save, u zoni Čukaričkog rukavca obuhvata: geodetsko obeležavanje i snimanje terena sa izradom Elaborata za izvođenje radova, kao i iskop nanosa plovnim bagerom do projektivane kote.

U okviru ovih sanacionih radova obuhvaćena je i izrada Elaborata izvedenog stanja.

Postupajući po prijavi građana, izvršeno je i uzorkovanje vode od strane Agencije za zaštitu životne sredine, kojim je utvrđena povećana koncentracija amonijaka i nitrata, a znatno smanjena količina kiseonika kao posledica raspada organskih materija.

Kako bi se sprečilo ponovno zagađenje ovog područja neophodno je utvrditi ko su zagađivači.

- Na osnovu čl. 98 Zakona o vodama pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice koje ispušta ili odlaže materije koje mogu zagaditi vodu, dužno je da te materije, pre ispuštanja u sistem javne kanalizacije ili recipijent, delimično ili potpuno odstrani kao i da prečisti otpadne vode - saopšteno je.

Istim zakonom, dodaje se, utvrđeno je da pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice dužno da postavi uređaje za merenje i kontinuirano meri količine otpadnih voda i da ispituje parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na recipijent.

Dugoročno rešenje je moguće kada se otklone faktori zagađenja, izgradnjom uređaja za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda, kao i rešavanjem problema kanalizacionog sistema.

- U međuvremenu, kako bi se sprečilo buduće zagađenje Čukaričkog rukavca, neophodno je da se, zajedničkim delovanjem gradskih i republičkih organa, utvrde uzroci zagađenja, odnosno ko su zagađivači i da im se naloži da preduzmu odgovarajuće mere za sprečavanje ili smanjenje zagađivanja reke - poručuju iz Srbijavoda.

Takođe, na osnovu izveštaja vodnog inspektora, konstatovano je da prisustvo brojnih plutajućih objekata utiče na smanjenje proticajnog profila u rukavcu, pa je u skladu sa tim, potrebno uklanjanje tih objekata, koji su postavljeni suprotno važećim Zakonima Grada Beograda, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE