NavMenu

Turističke organizacije: Subvencionisanje polisa osiguranja protraćen novac građana

Izvor: Beta Subota, 21.11.2020. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenile su da je subvencionisanje polisa osiguranja "protraćen novac svih građana Srbije", jer ta mera neće pomoći turističkim agencijama da prežive i sačuvaju radna mesta.

Te dve organizacije u saopštenju dodaju da subvencije naročito nisu od koristi malim i srednjim agencijama, čije je poslovanje najugroženije, ali ni da ta ekonomska mera neće sačuvati novac putnika u slučaju da agencije bankrotiraju.

- Oko 95% agencija od osiguravajućih kompanija još uvek nije dobilo ponudu za ugovaranje nove polise od insolventnosti, pa neće moći ni konkurisati za ovu vrstu pomoći, dok su posredničke agencije potpuno izostavljene" - navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je praksa pokazala da aktuelne polise od insolventnosti ne obezbeđuju potpunu isplatu štete u slučaju bankrota agencije, jer su polise limitirane i po uslovima osiguranja se ne mogu aktivirati zbog pandemije i državnih mera.

- Stav udruženja UTAS i ANTAS je poznat, a to su individualne polise osiguranja kako je u nekim zemljama Evropske unije, jer bi tako sredstva putnika bila potpuno zaštićena. Pripremamo kompletno rešenje koje ćemo uskoro predstaviti resornom ministarstvu, osiguravačima i drugim zainteresovanim stranama - rekli su u tim organizacijama.


UTAS i ANTAS ocenjuju da će subvencije za kupljene polise od insolventnosti iskoristiti izuzetno mali broj agencija, i to mahom najvećih, a da kasne i obećani krediti za likvidnost iz Fonda za razvoj, koji bi pomogli da se prebrodi period do normalizacije poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.