Izvor: eKapija | Nedelja, 22.11.2020.| 19:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Unija poslodavaca Srbije i PKS predlažu Vladi mere za pomoć malim i srednjim preduzećima

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Unija poslodavaca Srbije (UPS), zajedno sa Privrednom komorom Srbije (PKS) saopštila je danas da je uputila Vladi Srbije predlog pet mera za pomoć privredi u uslovima krize zbog pandemije Covid-19.

Među predloženim merama su smanjenje poreza na dodatu vrednost u ugostiteljstvu (PDV) i odlaganje ili delimičan otpis poreza i doprinosa na zarade za mala i srednja preduzeća.

Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac "nisu ostali nedodirnuti ovom krizom, a da Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost".

- UPS i PKS predlažu Vladi Srbije: smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće sa 20 na 10%, kao dalje odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća - navodi se u saopštenju.

Podaci ukazuju da, kako se navodi, te firme tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

Među predlozima je i obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou, nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita.

UPS i PKS zahtevaju i nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog, a koja iznosi najviše do 50% zarade u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme i ta mera trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte.

- Unija i komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava - rekao je direktor UPS-a Srđan Drobnjaković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.