NavMenu

Poklanjaju placeve za izgradnju etnobrvnara - ivanjička opština pokrenula akciju razvoja seoskog turizma

Izvor: Blic Četvrtak, 15.04.2010. 12:19
Komentari
Podeli

Zvuči neverovatno, ali u zaseoku Tomići, dva kilometra od Močioca, razvijenog turističkog sela u ivanjičkoj opštini, možete dobiti besplatan plac u trajno vlasništvo za izgradnju vikendice. Dovoljno je samo da se obavežete da će objekat biti izgrađen od prirodnog materijala, drveta i tesanog kamena u etnostilu. Uz to možete dobiti i zemljište za mini voćnjak, prirodnu izvorsku vodu i nesebičnu pomoć meštana oko proizvodnje zdrave hrane.

Cilj akcije koju pokreće Udruženje domaćina Mučanj na čelu sa Dragićem Tomićem je oživljavanje ovog kraja i pospešivanje razvoja seoskog turizma u okviru malog etnonaselja.

Do zaseoka Tomići lako je doći, postoji put, elektrifikacija, ali i mogućnost izgradnje zajedničkog bazena koristeći izvorsku vodu i njen prirodan pad. Moguće je postaviti desetak brvnara, a zainteresovani treba da kontaktiraju s Dragićem Tomićem koji je vlasnik zemljišta.

- Objekat mora biti izgrađen od prirodnog materijala u etnostilu, od drveta-brvana, tesanog kamena, cigle i pokriveni kamenim krovom. Ovaj materijal se može naći u selu od starih kuća. Postoje i meštani koji mogu izgraditi objekat. Prozori, vrata, nameštaj… sve mora biti od punog drveta. Plastika i drugi veštački materijali ne mogu se koristiti. Nije poželjno korišćenje ni plastične ambalaže - kaže Tomić.

U cilju stalne promocije sela i razvoja turizma, od svakog prenoćišta će se odvajati po jedan evro. Objekat mora biti stalno u funkciji, odnosno kada vlasnik ne koristi, služiće za izdavanje sa minimalnim cenama.

- Normalno, prihod dobija vlasnik objekta, pa ga na ovakav način brzo može i otplatiti. Recimo, nekoliko prijatelja može da sagradi objekat za lični odmor, ali i da lepo zarade - kaže Tomić.

Mučanj čiji je najviši vrh Jerinin grad na 1.534 metra nadmorske visine. Na vrhu ove planine postoji izvor vode za koju narod kaže da je sveta i lekovita, zove se Savina voda. Po narodnom predavanju, Sveti Sava dok je izašao na ovu planinu jako se namučio, pa otuda i naziv planine Mučanj, a lekovite vode Savina.

Brzo i veoma lako od ovog zaseoka može se stići i do Kokinog Broda i kanjona Uvac, a šume i zeleni predeli pašnjaka i livada pravi su izazov za ljubitelje prirode. Nekolicina meštana bavi se proizvodnjom sira, kajmaka, krompira, pršute, rakije i svi proizvodi mogu nositi naznaku zdrave hrane. Idealno mesto za etnonaselje.

U ovom delu sela postoji kuća koja je stara blizu jednog veka. Postoji mogućnost rekonstrukcije i adaptacije, a po rečima Dragića Tomića, javio se praunuk vlasnika koji je zainteresovan za objekat.

- Tu kuću je mom dedi prodao neki Ocokoljić, pa ju je otac nasledio, a onda i ja. Kada sam postavio slike i ponudu na stranici "Facebook", javio se praunuk od prvog vlasnika i on će imati prednost u odnosu na druge ako bude želeo da renovira ovo srpsko zdanje - kaže Tomić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 15.04.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.