Izvor: Klix | Četvrtak, 19.11.2020.| 16:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Imunitet na koronu mogao bi trajati godinama, čak i decenijama

(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Imunitet na koronavirus mogao bi trajati godinama, a možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od bolesti COVID-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u telu veoma dugo.

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na koronavirus, te otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije.

Osim toga, antitela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od koronavirusa, prenosi Forbes.

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano, New York Times ga naziva "najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na koronavirus".

Dopisnica New York Times-a Apoorvi Mandavilli pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih koronavirusom biti "veoma dugo zaštićena od ponovnih infekcija", dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

- Verovatno nećemo trebati vakcinisati ljude svake godine kao što smo se plašili - piše Mandavilli.

Vredi podsetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživjeli SARS, koji je takođe uzrokovan koronavirusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze. Istraživači se takođe nadaju da proučavanje antitela može pomoći u razvoju lekova za sprečavanje ili lečenje COVID-19.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.