NavMenu

FABRICI: Uskoro dodatne mere podrške Srbiji i regionu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 19.11.2020. 14:08
Komentari
Podeli
Sem Fabrici (Foto: YouTube/screenshot)Sem Fabrici
Oporavak privrede EU imaće pozitivan efekat na ceo region, a EU će do leta osmisliti ekonomske mere podrške kako Srbiji, tako i celom regionu, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

EU biće tu da pomogne, rekao je Fabrici i dodao da je ove godine ekonomija zemalja unutar EU pogođena pandemijom Kovida 19, ali da već ima naznaka da će doći do oporavka i relaksacije.

- EU staviće na raspolaganje fondove koji će pomoći regionu da podstakne ekonomski rast, imamo investicioni plan koji će doneti dodatne benefite - rekao je Fabrici na predstavljanju "Bele knjige" FIC-a u Beogradu.

On je dodao da je analiza data u "Beloj knjizi" pokazala da postoji jaka konvergencija poslovne zajednice u Srbiji i EU.

- Veliki broj preporuka u Beloj knjizi su takve kao da smo ih mi pisali. Ovaj izveštaj je veoma sličan našem izveštaju o napretku i pridruživanju 2020. uz preporuke Vladi Srbije da ubrza reforme - rekao je Fabrici.

On je iskazao relativni optimizam i dodao da je situacija kada je o ekonomiji reč u Srbiji mnogo bolja nego u drugim delovima Evrope.

- Prema nekim prognozama Srbija će imati pad BDP-a oko 1,5 procentnih poena i to je manje u odnosu na projekcije za države EU. Sve će to omogućiti Srbiji da u boljoj meri nadomesti šok kovida od drugih zemalja - rekao je Fabrici.

Dodao je i da je Srbija postavila dobre osnove da nastavi proces integracije sa EU.


Rekao je da će rešavanje problema usled kovid krize zahtevati vreme i da će se nastojati u tome da se ublaže efekti kovida na privredu .

Srpska ali i privreda celog regiona značajno je povezana sa privredom EU jer se skoro 70 odsto trgovine odvija sa EU, te će oproavak privrede EU imati pozitivan efekat i na ceo region, dodao je Fabrici.

Pažnja će kaže biti usmerena na digitalizaciju, zelenu ekonomiju i to su kako je dodao, prioritetne oblasti.

Pored instrumenata podrške zdravstvenom sistemu Srbije, razmišljali smo o ublažavanju posledica po ekonomiju, rekao je Fabrici i naveo da će se do leta osmisliti ekonomske mere podrške Srbiji i regionu.

- Ako pogledamo, ulažemo devet milijardi evra u grantove u regionu, plus investicije od 20 mlrd EUR i u najopstimištičnijem scenariju grantovi i krediti EU regionu iznosiće 29 mlrd EUR - objasnio je Fabrici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.