Izvor: Tanjug | Četvrtak, 19.11.2020.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

FABRICI: Uskoro dodatne mere podrške Srbiji i regionu

Sem Fabrici
Sem Fabrici (Foto: YouTube/screenshot)
Oporavak privrede EU imaće pozitivan efekat na ceo region, a EU će do leta osmisliti ekonomske mere podrške kako Srbiji, tako i celom regionu, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

EU biće tu da pomogne, rekao je Fabrici i dodao da je ove godine ekonomija zemalja unutar EU pogođena pandemijom Kovida 19, ali da već ima naznaka da će doći do oporavka i relaksacije.

- EU staviće na raspolaganje fondove koji će pomoći regionu da podstakne ekonomski rast, imamo investicioni plan koji će doneti dodatne benefite - rekao je Fabrici na predstavljanju "Bele knjige" FIC-a u Beogradu.

On je dodao da je analiza data u "Beloj knjizi" pokazala da postoji jaka konvergencija poslovne zajednice u Srbiji i EU.

- Veliki broj preporuka u Beloj knjizi su takve kao da smo ih mi pisali. Ovaj izveštaj je veoma sličan našem izveštaju o napretku i pridruživanju 2020. uz preporuke Vladi Srbije da ubrza reforme - rekao je Fabrici.

On je iskazao relativni optimizam i dodao da je situacija kada je o ekonomiji reč u Srbiji mnogo bolja nego u drugim delovima Evrope.

- Prema nekim prognozama Srbija će imati pad BDP-a oko 1,5 procentnih poena i to je manje u odnosu na projekcije za države EU. Sve će to omogućiti Srbiji da u boljoj meri nadomesti šok kovida od drugih zemalja - rekao je Fabrici.

Dodao je i da je Srbija postavila dobre osnove da nastavi proces integracije sa EU.

Rekao je da će rešavanje problema usled kovid krize zahtevati vreme i da će se nastojati u tome da se ublaže efekti kovida na privredu .

Srpska ali i privreda celog regiona značajno je povezana sa privredom EU jer se skoro 70 odsto trgovine odvija sa EU, te će oproavak privrede EU imati pozitivan efekat i na ceo region, dodao je Fabrici.

Pažnja će kaže biti usmerena na digitalizaciju, zelenu ekonomiju i to su kako je dodao, prioritetne oblasti.

Pored instrumenata podrške zdravstvenom sistemu Srbije, razmišljali smo o ublažavanju posledica po ekonomiju, rekao je Fabrici i naveo da će se do leta osmisliti ekonomske mere podrške Srbiji i regionu.

- Ako pogledamo, ulažemo devet milijardi evra u grantove u regionu, plus investicije od 20 mlrd EUR i u najopstimištičnijem scenariju grantovi i krediti EU regionu iznosiće 29 mlrd EUR - objasnio je Fabrici.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.