NavMenu

Kreću pripreme za aktiviranje slobodne zone Reva - U Krnjači niče postrojenje za reciklažu neopasnog građevinskog otpada i nasipanje terena

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.11.2020. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: Econs project/Studija o proceni uticaja projekta na životnu sredinu, screenshot)
Na području bare Reva u Krnjači, gradska opština Palilula, u planu je gradnja postrojenja za tretman, skladištenje i ponovno iskorišćenje neopasnog građevinskog otpada.

JKP Gradska čistoća podnelo je gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta, i on je na javnom uvidu do 10. decembra.

Lokacija predviđena za gradnju se nalazi severoistočno od šireg centra Beograda, nasuprot lokalitetu bara Reva, na 500 metara od Dunava.

Planiranom gradnjom postrojenja za reciklažu neopasnog građevinskog otpada i nasipanje terena na području bare Reva u Krnjači, praktično započinje ralizacija projekta Slobodne zone Beograd 2.

Privredna zona Reva planirana je na oko 56 hektara zemljišta, kao drugi deo Slobodne zone Beograd osnovane 2015. godine, odnosno kao deo veće privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava, koja će prema Planu detaljne regulacije iz 2018. obuhvatati i terminal za rasute terete Luke Beograd.

Prilikom osnivanja Slobodne zone Beograd najavljena je i investicija u logistički centar Reva vredna oko 18 mil EUR u prvoj fazi, kao i otvaranje više od 770 novih radnih mesta do 2020. godine.

Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji za postrojenje za tretman građevinskog otpada koju je izradila firma Econs project iz Novog Sada, predmet projekta je tretman, odnosno skladištenje i ponovno iskorišćenje neopasnog otpada koji nastaje u toku izgradnje, rušenja i rekonstrukcije građevina, izgradnje i popravke infrastrukture i prilikom proizvodnje građevinskih proizvoda i poluproizvoda sa teritorije grada Beograda.

Na površini od 4.306 m2 biće postavljeni mobilna vaga za kamione, drobilica, postrojenje za reciklažu i separaciju agregata, kontejneri, separator ulja i masti i sve ostalo što je potrebno za preradu građevinskog otpada.

Pritom, građevinski otpad najvećim delom će činiti materijali mineralnog porekla, a suština tehnološkog postupka je da se od komada neopasnog otpada koji je podložan drobljenju proizvede granulirani materijal koji će se potpom koristiti koristiti na lokaciji Reva, za nasipanje, a moguće ga je koristititi i za izgradnju puteva ili nakon dodatnih ispitivanja i za proizvodnju betonskih proizvoda.


Projektat nasipanja terena na lokaciji Reva izradilo je preduzeće BEO projektanti, a površina planirana za nasipanje iznosi 63 hektara. Kako je napomenuto, do potpune konsolidacije terena u narednih 5 godina na ovom području zabranjena je svaka građevinska aktivnost.

Nakon toga, na ovako pripremljenom terenu mogu se graditi infrastrukturni objekti, putevi, kanalizacija i drugo.

U projektu za gradnju postrojenja navedeno je i da je pre njegove realizacije pоtrеbnо izvršiti nivelaciju terena i pripremu za izgradnju planiranih sadržaja.

Predviđena je i izgradnja pristupne saobraćajnice i priključci na potrebnu infrastrukturu.

Inače, veliki problem za opremanje privredne zone Reva predstavlja nepostojanje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, za šta je tender najavljen do kraja ove godine.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.