Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.11.2020.| 12:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Peti Međunarodni kongres pčelarstva u Tuzli onlajn 20. i 21. novembra - Predavači iz celog sveta

(Foto: Pixabay.com/PollyDot)
Peti kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem biće održan 20. i 21. novembra u Tuzli.

Organizatori su, svesni izazova i ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, prezentacije i diskusije preusmerili na onlajn platformu, a deo učesnika će biti i fizički prisutan u Tuzli, saopšteno je iz Organizacionog odbora Kongresa/INZ.

Najavljeno je 38 istraživačkih tema koje će biti predstavljene putem usmenih i poster prezentacija, uglavnom putem Zoom platforme. Uz predstavnike akademske i istraživačke zajednice, kao i predstavnike pčelarskih udruženja i saveza iz cele BiH, učesnici dolaze i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije, poručuju organizatori.

Na kongresu je učešće najavila i predstavnica FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) Ana Burga.

Svrha kongresa je međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih), kao i državnih institucija u jedinstven lanac vrednosti.

Pozvani predavači na peti kongres su Ali Timucin Atayoglu (predsednik Asocijacije apiterapeuta Istanbul, Turska), Anna Burka (nacionalni savetnik za FAO), Mohamed Osmani (Univerzitet u Jorku, Velika Britanija), Janko Božič (Biotehnički fakultet Ljubljana, Slovenija), Slađan Rašić (Fakultet ekološke poljoprivrede, Univerzitet Edukons, Sremska Kamenica, Srbija), Kadrija Hodžić (Ekonomski fakultet Tuzla, BiH), Nataša Lilek (Asocijacija pčelara Slovenije), Dragan Jovanov (Bitolj, Makedonija) i Seda Nurtac Bayramoglu (Apitherapy Research Team, Turska asocijacija apiterapeuta, Istanbul).

Predavanja tretiraju proizvodnju meda u svetu, iskustva pčelarenja iz Malezije, nova istraživanja iz oblasti tretmana protiv bolesti pčela, bolesti pčelinjih zajednica, predatore i štetočine u pčelarstvu, proizvodnju matične mleči, pripreme zajednica za zimovanje, tipove košnica, prihranjivanje pčela i pčelarenje u vreme COVID-19, kao i stanje i perspektive pčelarstva u BiH.

Teme su i primena analize i merenja u određivanju boje meda, standardizacija polena, karakterizacija makedonskog šumskog meda, sadnja medonosnog bilja, inteligentni kontrolni uređaji, praćenje potrošnje meda na području Našica, savremene metode detekcije patvorenog meda, pakovanje polena, zakonodavstvo i modeli podrške u pčelarstvu, kao i perspektive razvoja pčelarstva u FBiH, antimikrobna aktivnost u medu, antibakterijsko delovanje meda od kestena, med u vegetarijanskoj prehrani, značaj propolisa u jačanju imunog sistema, pčelinji otrov u zaštiti pčelara od COVID 19, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.