NavMenu

Peti Međunarodni kongres pčelarstva u Tuzli onlajn 20. i 21. novembra - Predavači iz celog sveta

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.11.2020. 12:22
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/PollyDot)
Peti kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem biće održan 20. i 21. novembra u Tuzli.

Organizatori su, svesni izazova i ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, prezentacije i diskusije preusmerili na onlajn platformu, a deo učesnika će biti i fizički prisutan u Tuzli, saopšteno je iz Organizacionog odbora Kongresa/INZ.

Najavljeno je 38 istraživačkih tema koje će biti predstavljene putem usmenih i poster prezentacija, uglavnom putem Zoom platforme. Uz predstavnike akademske i istraživačke zajednice, kao i predstavnike pčelarskih udruženja i saveza iz cele BiH, učesnici dolaze i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije, poručuju organizatori.

Na kongresu je učešće najavila i predstavnica FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) Ana Burga.

Svrha kongresa je međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih), kao i državnih institucija u jedinstven lanac vrednosti.

Pozvani predavači na peti kongres su Ali Timucin Atayoglu (predsednik Asocijacije apiterapeuta Istanbul, Turska), Anna Burka (nacionalni savetnik za FAO), Mohamed Osmani (Univerzitet u Jorku, Velika Britanija), Janko Božič (Biotehnički fakultet Ljubljana, Slovenija), Slađan Rašić (Fakultet ekološke poljoprivrede, Univerzitet Edukons, Sremska Kamenica, Srbija), Kadrija Hodžić (Ekonomski fakultet Tuzla, BiH), Nataša Lilek (Asocijacija pčelara Slovenije), Dragan Jovanov (Bitolj, Makedonija) i Seda Nurtac Bayramoglu (Apitherapy Research Team, Turska asocijacija apiterapeuta, Istanbul).

Predavanja tretiraju proizvodnju meda u svetu, iskustva pčelarenja iz Malezije, nova istraživanja iz oblasti tretmana protiv bolesti pčela, bolesti pčelinjih zajednica, predatore i štetočine u pčelarstvu, proizvodnju matične mleči, pripreme zajednica za zimovanje, tipove košnica, prihranjivanje pčela i pčelarenje u vreme COVID-19, kao i stanje i perspektive pčelarstva u BiH.

Teme su i primena analize i merenja u određivanju boje meda, standardizacija polena, karakterizacija makedonskog šumskog meda, sadnja medonosnog bilja, inteligentni kontrolni uređaji, praćenje potrošnje meda na području Našica, savremene metode detekcije patvorenog meda, pakovanje polena, zakonodavstvo i modeli podrške u pčelarstvu, kao i perspektive razvoja pčelarstva u FBiH, antimikrobna aktivnost u medu, antibakterijsko delovanje meda od kestena, med u vegetarijanskoj prehrani, značaj propolisa u jačanju imunog sistema, pčelinji otrov u zaštiti pčelara od COVID 19, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.