Izvor: eKapija | Sreda, 14.04.2010.| 15:00

Firmama iz Srbije potrebni sertifikovani projektni menadžeri

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije obezbedio je sredstva za finansiranje odabranih trening centara kako bi im omogućio da ponude obuku za dobijanje serfitikata za profesionalne projektne menadžere (PMP sertifikati) po sponzorisanim cenama. Od početka ove akcije podeljeno je ukupno 300 vaučera polaznicima treninga od kojih je 200 uspešno završilo obuku. Do sada je 68 kandidata dobilo sertifikat, što u poređenju sa 40 kandidata pre početka sertifikacije predstavlja povećanje od 40%. Novo testiranje će biti organizovano 15. maja u organizaciji "PMI YU Chapter-a" kada će još 20 kandidata biti u mogućnosti da polaže PMP ispit.

Srbija danas može da se pohvali činjenicom da ima 68 sertifikovanih projektnih menadžera i 150 članova Instituta za projekti menadžment (PMI) što nas čini konkurentnim u okruženju. Slovenija ima 68 članova PMI instituta, od kojih je 29 sertifikovanih, dok Hrvatska ima 240 članova i 108 sertifikovanih projektnih menadžera.

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti pokrenuo je u aprilu 2009. godine program PMI obuke i sertifikacije namenjen svima koji rade na projektima ili su uključeni u njihovu realizaciju: rukovodiocima projekata, članovima projektnih timova, funkcionalnim i resursnim menadžerima, preduzetnicima, kao i onima koji bi želeli da nauče kako da planiraju i rade na realiziciji projekata u svim njegovim fazama. Ciljevi programa su edukacija polaznika o savremenom projektnom menadžmentu, podrška u dobijanju PMP seftifikata i podizanje svesti o važnosti projektnog menadžmenta za produktivnost, konkurentnost i kvalitet usluga.

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti radi sa domaćim trening centrima CPM, YUBuild, "PricewaterhouseCoopers", "Smart", "IT Centar" i ABC, kako bi mala i srednja preduzeća obučila svoje zaposlene po beneficiranim cenama. Po uspešno završenoj obuci kandidati imaju mogućnost da polažu ispit za dobijanje najprestižnijeg globalnog sertifikata iz ove oblasti – sertifikata za profesionalnog projektnog menadžera (PMP).

- Stepen uspešnosti u upravljanju projektima direktno je povezan sa nivoom efikasnosti i produktivnosti preduzeća. Samo kvalitetno vođeni projekti osiguravaju povraćaj investicija, profitabilnost i zadovoljstvo klijenta. Ovo je posebno bitno za firme koje izvoze informatičke ili građevinske usluge i posluju po projektnom principu, kao i one koje učestvuju u projektima finansiranim od strane javnog sektora ili međunarodnih donatora. Obuka i sertifikacija po globalnom PMI standardu podiže kredibilitet domaćih kompanija i doprinosi njihovom imidžu pouzdanog partnera- kaže Tatjana Lukić, savetnica na USAID Projektu za razvoj konkurentnosti.

PMI (Project Management Institute) je međunarodna asocijacija u oblasti upravljanja projektima koja okuplja profesionalce širom sveta. Srpski organak PMI trenutno radi na dobijanju licence za organizovanje kompjuterskog polaganja PMI ispita u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.