NavMenu

Putovanje vozom omogućava fizičku distancu - Zapadnom Balkanu potrebna alijansa železničkih operatora u putničkom prevozu

Izvor: eKapija Sreda, 18.11.2020. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)Ilustracija
Zamenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković, na poziv direktora Sektora za održivi promet UNECE-a Yuweia Lia, učestvovao je na online radionici "Razvoj međunarodnog željezničkog putničkog prometa u kontekstu Rezolucije br. 264 ITC-a".

Nakon uvodnih izlaganja, Branković je održao prezentaciju na temu revitalizacije putničkog železničkog prometa, naglašavajući značajnu ulogu železnica u BiH u prethodnom periodu.

- Pre 70-ak godina, mreža železničkih pruga u Bosni i Hercegovini je bila 60% veća od današnje. Međutim, razvoj je u našoj državi doneo sa sobom i nazadovanje željezničkog prevoza, osobito putničkog - istakao je Branković, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naglasio da bi se prilagođavanjem našeg zakonodavstva acquisu stvorili preduslovi da se na graničnim prelazima sa susednim državama počnu primenjivati principi unapređenja železničkog putničkog prevoza, naročito u kontekstu olakšanja prelaska granica za putnike i prtljag, a sve u kontekstu Rezolucije 264.

Takođe, Branković je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti uticaju koronavirusa na železnički prevoz putnika. Iako je današnja situacija veoma teška za sve vidove putničkog prijevoza, ovaj vid transporta putnika ima kompetitivnu prednost u odnosu na aviopromet jer omogućava fizičku distancu među ljudima.

- Stoga je potrebno da zajedno uložimo dodatne napore i iskoristimo prednosti koje železnica trenutno ima. Potrebno je uspostaviti jasne i provedive protokole koji će definisati način ponašanja u slučaju sumnje da je neko od putnika zaražen. Jedan od mogućih načina prevazilaženja ovih problema je i uspostavljanje regionalne alijanse železničkih operatora u putničkom prevozu na zapadnom Balkanu. Na taj način se može lakše stremiti ka skraćenju procedura i njihovom pojednostavljivanju na graničnim prelazima, a sve u cilju stvaranja kvalitetne, sigurne, ekološki prihvatljive i, na kraju krajeva, tržišno atraktivnije usluge prevoza putnika železnicom - rekao je zamenik ministra u svom izlaganju.

Glavni cilj ove radionice je razgovarati o načinima olakšavanja međunarodnog kretanja putnika željeznicom, s posebnim naglaskom na načine rasta ovog sektora nakon pandemije izazvane koronavirusom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.