Izvor: Klix | Sreda, 18.11.2020.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nisu sve video-igre štetne, neke popravljaju raspoloženje ljudi

(Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Igranje video-igara može biti dobro za vaše mentalno zdravlje, rezultati su istraživanja s Oxforda. Naime, svi oni koji svakodnevno igraju igre prijavili su da se osećaju mnogo bolje i smirenije tokom dana.

Istraživanje se fokusiralo na korisnike Nintendove igrice "Animal Crossing", kao i na EA-ovu igricu "Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville", piše The Guardian.

Tim Univerziteta Oxford uspio je povezati psihološke upitnike sa zapisima o vremenu provedenom u igranju igara. Prethodna istraživanja uglavnom su se fokusirala samo na količinu vremena koje ljudi provode igrajući.

Cilj istraživanja takođe je bio objasniti i predstaviti igrice kao slobodnu aktivnost.

- Istraživanje pokazuje da ako samo tri-četiri sata dnevno igrate igricu u kojoj se pojavljuju, recimo, životinje - mnogo ste sretniji. Ali to je zanimljivo samo zato što je pre ovoga obavljeno mnogo površinskih istraživanja koja su pokazala rezultate, ali nisu svi predstavili na osnovu čega su dobili te rezultate.

No, naučnici su sigurni da će daljnjim istraživanjem dodatno utvrditi sve štetnosti povezane s video-igricama, kao i da će za sve njih imati konkretne dokaze - što je nešto što ranija istraživanja nisu sasvim transparentno prikazala.

Osim toga, naglasili su kako je istraživanje obuhvatilo samo dve igrice te da ostale ne moraju imati "opuštajući" efekat. Više detalja o ovome svakako će biti dostupno u narednih nekoliko meseci.

Istraživači se nadaju da će ovo istraživanje pomoći u raspravi o konceptu ovisnosti o videoigrama, kao i o šteti koju one navodno prave.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.