Izvor: Tanjug | Sreda, 18.11.2020.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedimović najavio atlas prehrambene industrije Srbije

(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Sazrelo je vreme da se prehrambena industrija nađe u našem fokusu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će ministarstvo koje vodi u narednom periodu napraviti prvi atlas prehrambene industrije Srbije i doneti uredbu koja se tiče novih tehnologija.

On je na panelu Jačanje privrede-nacionalni brendovi i inovacije u okviru Re samita koji su organizovali Adria medija grupa i Privredna komora Srbije objasnio da je donošenje uredbe o novim tehnologijama motivisano time što su zastarele tehnologije, pored nedostatka radne snage i neophodnog smanjenja troškova, glavni problemi ove grane.

- Uredbom nećemo vezivati ljude za broj novozaposlenih nego isključivo za primenu novih tehnologija. Ideja nam je da će investitor koji bude želeo da investira, a izlazi iz okvira IPARD- a na primer kada je reč o velikom investitoru, imati mogućnost da se za prerađivačke kapacitete prijavi kod države, pri čemu ga nećemo vezivati za broj novozaposlenih - objasnio je Nedimović.

Kada je reč o atlasu prehrambene industrije, čiju izradu je najavio, rekao je da to neće rešiti nijedan problem, ali ćemo bar znati šta imamo a šta ne.

- Znaćemo recimo koliko u svakom delu naše zemlje imamo skladišnih kapaciteta, koliko silosa, koji su im kapaciteti, ko njima pledira i na osnovu toga znaćemo gde nam čega fali. Silosi su samo primer, a tako ćemo imati pregled i u ostalim oblastima - naveo je Branislav Nedimović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.