NavMenu

Marnie Finlayson, direktorka u kompaniji Rio Tinto - Jadar može da utiče na automobilski sektor i na veći broj električnih vozila u EU

Izvor: eKapija Sreda, 18.11.2020. 17:16
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Jason Benz Bennee)
"Jadar" je od velikog značaja za kompaniju Rio Tinto i u značajnoj meri može uticati na automobilski sektor i na veći broj električnih vozila u EU, poručila je danas Marni Finlajson (Marnie Finlayson) generalna direktorka za borate i litijum u kompaniji Rio Tinto i generalna direktorka projekta "Jadar".

Ona je na 10. Međunarodnoj konfereciji o mineralnim resursima u Srbiji, na panelu pod nazivom "Rudarstvo i održivi razvoj" na pitanje da li je kompanija uključena u bilo kakve razgovore sa potencijalnim partnerima radi dalje industrijske upotrebe proizvoda kompanije u Srbiji, izjavila da će Rio Tinto testirati sve proizvođače i "njihov apetit" da proizvode u samoj Srbiji.

- To smo obećali vlastima. Ja sam jako uzbuđena zbog projekta Jadar. Mislim da možemo uticati na automobilski sektor i na sve veći broj električnih vozila u EU – rekla je Finlajson.

Kako ističe, kompanija mora biti jasna u vezi sa prednostima ovog projekta. Prema njenim rečima, projekat Jadar ima potencijal da doda 1% srpskom BDP-u

- To je 2.000 radnih mesta, od kojih će biti 700 visokokvalifikovanih poslova. Rio Tinto koristi najbolju tehnologiju i toj vrsti tehnologije su potrebni visokokvalifikovani radnici – navodi ona.

Navodi da Rio Tinto planira dva okna, po jedan za ekstrakciju i za ventilaciju.

- U Australiji se dosta bavimo iskopavanjem litijuma. Od tog litijuma se pravi koncentrat koji se transportuje u Kinu. Mi ćemo celokupan proces obrađivanja litijuma uraditi u Srbiji i bićemo u mogućnosti da podržimo proizvodnju baterija – kaže ona.

Na pitanje eKapije o narednim koracima kompanije povodom tvrdnji o negativnim uticajma projekta Jadar na životnu sredinu, Finlajson kaže da tehnologija rudnika ne podrazumeva flotaciju, a da će se otpadne vode prečišćavati.

- Naš proces ne uključuje flotaciju a temperatura u čitavom procesu ne ide preko 100 stepeni C. Ono što sam želela da naglasim je voda. Bilo je zabrinutosti da ćemo ispuštati vodu u lokalne reke. Svaka voda koju budemo ispuštali, biće reciklirana što je više moguće. Sve što budemo ispuštali biće višak vode. Imamo preradu vode putem osmoze, kao i stroge protokole, i sposobni smo da prečistimo vodu u tom smislu - kaže Finlajson.

Dodaje i da je kompanija preduzela brojne korake radi procene stanja životne sredine.

- Trenutno modeliramo kakvi bi mogli da budu ti uticaji. Ono što želimo je, da ih smanjimo i eleminišemo što je više moguće. Postoji nekoliko primera gde smo to uradili, kao što je drugačija organizacija i raspored rada, kako bismo smanjili buku i kroz određenu kontrolu, u smislu opreme koju ćemo koristiti – rekla je Finlajson.

Ona navodi da će Jadar biti podzemni rudnik koji će imati miniminalni uticaj na površinu.

- Imaćemo električnu flotu vozila pod zemljom i na površini. Promenili smo rešenja za jalovinu, sada je suva, i trudimo se da minimalizujemo naše uticaje na životnu sredinu i da ova lokacija ima mali ugljenični otisak. Krajem 2021. imamo nameru da pređemo u narednu fazu ovog projekta - navodi.

Na pitanje eKapije da li je kompanija zabrinuta zbog neslaganja i nezadovoljstva lokalne zajednice sa ovim projektom, zbog štetnih uticaja na životnu sredinu, generalna direktorka projekta "Jadar" kaže da da je Rio Tinto posvećen implementaciji ovog projekta sa svim zainteresovanih stranama.

- Nastavićemo sa "otvorenim danima" i naš dijalog sa lokalnom zajednicom i sa zainteresovanim stranama će se povećati u ovoj fazi. Imamo tehnička objašnjenja svega što uradimo, a ono što učimo jeste da moramo da budemo mnogo bolji u objašnjavanju naših planova, jer su to veoma kompleksna tehnička rešenja – kaže ona.

Finlajson je na konferenciji rekla da je lokalna zajednica imala određene brige i zbog javnih debata na kojima nije bila u mogućnosti da bude prisutna, te da je kompanija pomerila debate na Brizjak, gde su zainteresovane strane imale mogućnost da učestvuju.

Napominje i da je kompanija počela akviziciju zemljišta.

- To je veoma osetljiv i ozbiljan proces, i sve to radimo u skladu, ne samo sa standardima u Srbiji nego i sa našim standardima. Želimo da budemo transparentni – poručuje ona.


Milijardu dolara za ublažavanje efekata klimatskih promena

Finlajson je današnjoj kofenrenciji rekla da 76% energije koju koristi kompanija Rio Tinto dolazi iz obnovljivih izvora energije (OIE), uključujući hidro-energiju.

Ona ističe da će kompanija i u narednom periodu investirati u ove izvore, kao i da će milijardu dolara uložiti u aktivnosti za ublažavanje efekata klimatskih promena.

- Ne kopamo ugalj, ne izvlačimo naftu, želimo da budemo neutralni po pitanju emisija do 2050. I to je izazov koji se pred nama nalazi. Rio Tinto je za 46% smanjio štetne emisije, investiraćemo 100 mil USD u solarnu energiju, a svi novi projekti koje Rio Tinto pokreće su uz pomoć OIE, što se odnosi i na projekat Jadar – kaže ona.

Ističe da kompanija Rio Tinto ima visoke standarde etike u svih 36 zemalja i njih primenjuje svih 45.000 zaposlenih.

- Verujemo u transparentnost. Od ključnog značaja je da delimo informacije sa našim partnerima - zaključuje Finlajson.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.