Izvor: Tanjug | Sreda, 18.11.2020.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Korona promenila rang listu najskupljih gradova na svetu - Pariz, Cirih i Hongkong na vrhu

Pariz
Pariz (Foto: Milica Stevuljević)
Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj rang listi najskupljih gradova na svetu, pridruživši se Hongkongu sa kojim dele prvo mesto.

Najnovije istraživanje britanskog Economist Intelligence Unit (EIU) o indeksu troškova života pokazuje da je pandemija koronavirusa uticala na cene robe i usluga u više od 130 gradova do septembra 2020., prenosi CNBC.

Prema izveštaju, skok Ciriha i Pariza na prvo mesto duguje se jačanju švajcarskog franka i evra.

- Pandemija Kovid-19 prouzrokovala je slabljenje američkog dolara, dok su zapadnoevropske i severnoazijske valute ojačale prema njemu, što je za posledicu imalo rast cena robe i usluga - kaže Upasana Dut, šefica ovog istraživanja u EIU.

Troškovi života u Njujorku se koriste kao osnovni parametar za izračunavanje ovog indeksa.

- Azijski gradovi su tradicionalno dominirali u rangiranju proteklih godina, ali je pandemija napravila promenu na novoj rang listi - navela je Dut.

U Singapuru, koji je sada na četvrtom mestu, zabeležen je pad cena usled egzodusa stranih radnika, navodi se u izveštaju.

- Budući da se populacija ovog grada-države smanjila prvi put od 2003. godine, opala je potražnja i nastupila deflacija. Sličan trend zabeležila je Osaka, gde potrošačke cene stagniraju, a japanska vlada subvencioniše cene poput javnog prevoza - napominje se u izveštaju. Osaka deli peto mesto sa Tel Avivom među 10 najskuplji gradova sveta.

Slede Ženeva i Njujork, a Kopenhagen i Los Anđeles zaokružuju listu vodeće svetske desetorke po visini troškova života.

Cene većine proizvoda i usluga uglavnom su ostale nepromenjene tokom ove godine, ali su neke kategorije bile pogođene Kovid krizom, dodaje se u izveštaju EIU.

Cene osnovnih proizvoda kao što su hrana i voda bile su stabilne, ali je slaba tražnja dovela do oštrog pada cena odeće.

- Problemi u lancima snabdevanja takođe su imali različit uticaj na različitu robu, pri čemu su u nekim gradovima rasle cene robe za kojom je vladala velika tražnja, kao što su računari - napominje se u izveštaju.

Prema rečima Upasane Dut, ovakvi trendovi mogli bi da se nastave i 2021. godine jer je potrošnja i dalje ograničena, što vrši pritisak na cene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.