Izvor: Tanjug | Sreda, 18.11.2020.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nezdovoljstvo zbog kineskog testiranja uvezene hrane na koronavirus

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Zemlje koje su najveći proizvođači hrane na svetu sve su više frustrirane zbog kineske kontrole uvezenih proizvoda. One su pozvale Kinu da prekine agresivno testiranje na koronavirus, za koje mnogi tvrde da je jednako trgovinskim sankcijama, prenosi Reuters.

Kineske vlasti tvrde da su detektovale koronavirus na pakovanju proizvoda iz 20 zemalja, uključujući svinjetinu iz Nemačke, govedinu iz Brazila i ribu iz Indije.

Strani zvaničnici, međutim, navode da su ove otpužbe neosnovane i da one štete reputaciji uvezene hrane bez razloga.

Na sastanku Svetske trgovinske organizacije koji je održan 5. i 6. novembra Kanada je kinesko testiranje uvezene hrane i njihovu zabranu nazvala "neopravdanim trgovinskim sankcijama" i pozvala vlasti u zemlji da obustave ovu praksu.

Kanada tvrdi da Kina nije pružila naučno opravdanje za ove mere, a podržale su je Australija, Brazil, Meksiko, Velika Britanija i SAD.

Vašington je u utorak saopštio da je od Kine i pred Svetskom trgovinskom organizacijom zatražio da obezbedi da mere koje preduzima na odgovarajući način procene stvarne rizike, posebno kada neopravdano ograničavaju trgovinu.

Američko ministarstvo poljoprivrede je navelo da nedavne kineske restrikcije na uvezenu hranu zbog kovid-19 nisu utemeljene na naučnim činjenicama i da ugrožavaju trgovinu. Međutim, Kina je od tada samo pojačala testiranje uvezene hrane.

Global Timesm, kineski tabloid, ove nedelje je sugerisao da prisustvo koronavirusa na uvezenoj hrani povećava mogućnost da je virus možda potekao iz inostranstva, a ne iz Vuhana, kao što se misli.

Kina je testiranje ohlađene i zamrznute uvezene hrane na koronavirus otpočela u junu, po izbijanju klastera zaraze među radnicima na pijaci u prestonici.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da ni hrana ni ambalaža nisu poznati kao putevi transmisije virusa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.