Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 17.11.2020.| 18:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Deset najuticajnijih gradova u istoriji

Rim
Odgovor na to koji je grad bio najuticajniji kroz istoriju možda nije toliko jednostavan. Ukoliko se to pitanje postavi, vjerovatno bi posle malo razmišljanja većina dala odgovore koji bi se manje-više slagali. Kako bi se procenio uticaj određenog grada na istoriju, treba imati u vidu čitav niz faktora.

Međutim, uz veliki broj metropola kao što su Njujork, London, Rim i Pariz i iščezlih i možda samo mitskih gradova poput Sodome, Gomore ili pak Olimpije, odgovor možda nije toliko jednostavan, piše portal Kafenisanje, prenosi Sputnjik.

1. Atina

Kao kolevka zapadne civilizacije, Atina je verovatno najuticajniji grad ikada. Filozofija, arhitektura, politika, nauka, demokratija i uopšte slobodna misao rodila se u ovom gradu. Atina je takođe grad koji je prvi domaćin modernih Olimpijskih igara 1896. godine. Što se tiče imena koja su obeležila njenu istoriju, tu su Sokrat, Platon, Solon, Perikle i mnogi drugi.

2. Jerusalim

Jerusalim je jedno od najvažnijih svetih mesta ne samo za Jevreje, već i za hrišćane i muslimane. Još od biblijskih vremena, Jerusalim je privlačio hodočasnike i posvećene u razne misteriozne religijske prakse. U starom gradu nalaze se Brdo hrama i Zapadni zid (Zid plača), dva mjesta toliko sveta da su vekovima raspirivali sukobe.

3. Meka

Godine 570. u Meki, današnjoj Saudijskoj Arabiji, rodio se prorok Muhamed, osnivač islama, jedne od najvećih monoteističkih religija svijeta. Islam je izvršio ogroman uticaj na čitav svijet i istoriju uopšte. Danas više od 15 miliona muslimana godišnje posjeti Meku, od kojih najveći dio dolazi tokom hadžiluka.

4. Rim

Rim je sinonim za najpoznatije carstvo u istoriji čovečanstva. Grad postoji hiljadama godina i svojevremeno je vladao skoro čitavim poznatim ili bar civilizovanim svijetom. Pored toga, Rim je sedište katoličke crkve i Svete stolice. Milioni turista svake godine posjećuju Rim zbog muzeja, istorijskih i religijskih građevina, izvrsne hrane i dobrog provoda.

5. Vavilon

Na oko 100 kilometara od Bagdada, nalaze se ostaci drevnog grada Vavilona. Skoro dve hiljade godina, Vavilon je bio neprikosnoven centar mesopotamske civilizacije. Hamurabi, jedan od drevnih vladara, u Vavilonu je napisao prvi zakonik u istoriji, a jezik kojim su govorili stari Vavilonjani raširio se po čitavom Bliskom istoku.

6. Peking

Prestonica Kine ima neverovatno dugačku istoriju koja traje već tri hiljade godina. Čuvena je kako po tradicionalnoj kineskoj, tako i po modernoj arhitekturi, a grad krasi i neverovatan istorijski kompleks Zabranjeni grad koji je predstavljao palatu dinastija Ming i Ćing.

7. Konstantinopolj

Nekadašnja prestonica Vizantijskog carstva opstaje već više od hiljadu i po godina, a osnovali su je stari Grci. Prvobitno se zvala Bizantion, a danas nosi ime Istanbul. Grad se proslavio arhitektonskim remek-delima kao što je Aja Sofija, nekadašnje sedište Vaseljenske patrijaršije i sveta palata vizantijskih careva.

8. Ur

Sumerski grad Ur dobio je, prema biblijskoj legendi, ime po svom osnivaču. Grad je biblijski povezan i s Abrahamom. Postojao je od 5000. godine pre naše ere sve do 450. pre naše ere.

9. Pariz

Francuska prestonica bila je centar evropske kulture još od srednjeg veka. Grad je uticao na modernu Evropu kao nijedan drugi, a do dana današnjeg jedan je od najposjećenijih gradova sveta. Tokom epohe prosvećenosti i Francuske revolucije, Pariz je postao globalni centar političkih i društvenih ideja koje su promijenile i mijenjaju svijet do danas.

10. Eridu

Drevni sumerski grad u današnjem Iraku verovatno je najstarija naseobina u Mesopotamiji i možda čak najstariji grad, u pravom smislu te riječi, na čitavom svetu. Osnovali su ga ribari, seljaci i nomadi, pretvorivši ga u prvu stalnu naseobinu u istoriji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.