NavMenu

Registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu - Optimistično pred zimsku sezonu?

Izvor: Tanjug Utorak, 17.11.2020. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)Ilustracija
Novim pravilnikom od 14. novembra rešen je problem sa polisima osiguranja i do sada su registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu, izjavila je ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Tatjana Matić.

Ona je na otvaranju konferencije "Zima 2020/2021: Kako se destinacije u regionu spremaju za sezonu", rekla da su uvedene dve kategorije licenci sa nižim limitom garancije putovanja.

Izdvojene su i subvencije, te će turističke agencije moći da refundiraju deo sredstava koje su izdvojili za polise osiguranja, navela je Matićeva.

- Susrećemo se sa novom situacijom koja je izazvala i najveću ekonomsku krizu, s aspekta privrede, turizam je naročito pogođen. Srbija nije mogla, kao ni ceo svet, da izbegne katastrofalne posledice. Procenjuje se da je šteta u oblasti turizma oko 1 mlrd EUR - rekla je Matić.

Kako kaže, ono što je država uradila na samom početku pandemije jeste donošenje paketa od četiri seta ekonomskih mera:

- Osim toga data je posebna pomoć sektoru hotelijerstva, kao i turističkim agencijama koje su dobile pomoć u vidu povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva iz Fonda za razvoj.


Napravljeno oko 30% rezervacija za novogodišnje praznike

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je rekla da je ova godina veliki izazov, kao i da su hotelijeri prepoznali da su bezbednost i sgurnost zaposlenih i turista na prvom mestu:

- Takođe, fokus nam je na odmoru i aktivnostima na otvorenom, što je postalo i najtraženije od samih turista. Ovom situacijom, najviše su pogođeni gradski centri, banje i planine beleže pad od 19% zaključno sa septembrom.

- Zato smo otimisti kada je u pitanju zimski period da će makar od januara biti bolje - dodala je ona.

Kako kaže, za sada je napravljeno oko 30% rezervacija za novogodišnje praznike.

- Dobro je što su se hotelijeri fleksibilni i dozvoljavaju da se rezervacije drže dosta dugo i da postoji mogućnost refundacije troškova. Prema informacijama sa terena naši zimski centri su spremni, a dalja epidemiološka situacija će presuditi u kom pravcu će se ova zimska sezona kretati - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.