NavMenu

Stupili na snagu novi pravilnici za rad turističkih agencija

Izvor: eKapija Utorak, 17.11.2020. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ra2studio/shutterstock.com)Ilustracija
Od 14. novembra stupili su na snagu novi pravilnici kojima se reguliše rad turističkih agencija u Srbiji. Budući da su posledice pandemije COVID 19 otežala poslovanje turističkih agencija što se odrazilo na procenu rizika i visinu troškova u postupku izdavanja garancija putovanja, izmenjena je postojeća regulativa, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izmenjeni su:

- Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence

- Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja

Licenca se rangira u različite kategorije u zavisnosti od broja putnika, za koje su, od strane organizatora putovanja, prodata organizovana turistička putovanja prethodnih 12 meseci, računajući od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence.

U broj putnika uračunava se broj putnika iz prodatih turističkih putovanja, bez obzira da li su ista realizovana ili ne, kao i da li je za ista izdata ponuda za korišćenje zamenskog putovanja ili je ugovoreno zamensko putovanje.

Ključne novine su uvođenje dve niže kategorije licence A10 i A15, sa nižim limitom pokrića garancija putovanja i to:

- licenca kategorije A 10 do 300 putnika, sa limitom pokrića od 50.000 EUR;
- licenca kategorije A 15 od 301 do 600 putnika, sa limitom pokrića od 100.000 EUR;
- licenca kategorije A 20 od 601 do 1.000 putnika, sa limitom pokrića od 200.000 EUR;
- licenca kategorije A 25 od 1.001 do 5.000 putnika, sa limitom pokrića od 250.000 EUR;
- licenca kategorije A 35 od 5.001 do 10.000 putnika, sa limitom pokrića od 350.000 EUR;
- licenca kategorije A 40 preko 10.000 putnika, sa limitom pokrića od 400.000 EUR;

Takođe, kako navode iz ministarstva, izašlo se u susret zahtevima turističkih agencija i znatno je smanjen iznos depozita, koji je turistička agencija dužna da poseduje na računu poslednjeg dana tekućeg meseca:

- 300 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 10;
- 500 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 15;
- 1.000 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 20;
- 1.500 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 25;
- 2.500 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 35;
- 3.500 EUR za licencu rangiranu u kategoriju A 40.

Novim pravilnicima se, kako navodi ministarstvo, daje mogućnost agencijama da promene licencu na nižu kategoriju, sa znatno nižim limitom pokrića, na koji način, u većem broju, mogu da zaključe ugovor o garanciji putovanja sa osiguravačima ili da obezbede bankarsku garanciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.