Izvor: eKapija | Utorak, 17.11.2020.| 13:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Programi i aktivnosti Galerije Matice srpske dostupni i onlajn

Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Imajući u vidu okolnosti u kojima protiče ova godina, Galerija Matice srpske je za svoje posetioce pripremila i onlajn programe i aktivnosti u kojima mogu uživati i od svojih kuća, saopšteno je iz ovog nacionalnog muzeja.

- Galerija Matice srpske je 2020. godinu započela uz moto "Budi uz umetnost", želeći da istakne težnju da Galerija Matice srpske i umetnost koju čuva postanu deo svakodnevnog života ljudi. I u ovim trenucima kada nam je prostor za druženje i komunikaciju ograničen, u Galeriji Matice srpske pak možete biti uz umetnost - poručuju iz Galerije uz predstavljanje programa aktuelnih izložbi za sve ukuse.

U okviru novog edukativnog programa Moj Grad, Novosadaske umetniče priče, Galerija je kreirala porodični vodič. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke otkrivaće istoriju i nasleđe Novog Sada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

- Kreativne radionice od sada će se realizovati u domovima naših posetilaca i šetnjom kroz Novi Sad, uz pomoć materijala koji ćemo im svake subote dostavljati putem mejla - kažu iz Galerije Matice Srpske.

Iz topline i udobnosti svog doma ljubitelji umetnosti mogu uživati i u video prilozima serijala Inspirisani Francuskom.
U saradnji sa Francuskim institutom kustosi muzeja širom Srbije, u kratkim dvominutnim video prilozima govore o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i stvarali u Francuskoj. U digitalni svet iz Galerije Matice srpske prenete su priče o Bogdanu Šuputu, Savi Šumanoviću, Kosti Hakmanu i Peđi Milosavljeviću.

Svi prilozi su dostupni na zvaničnom Youtube kanalu Francuskog instituta Srbije i Galerije Matice srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.