NavMenu

Cveta crno tržište s lažnim rezultatima testova na koronavirus

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.11.2020. 17:22
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Budući da broj globalnih slučajeva korona virusa raste, mnoge zemlje traže od putnika dokaz o negativnom nalazu testa na Kovid 19 za prelazak granice, a brojni turisti su odlučili da zaobiđu propise kupujući falsifikovane rezultate testova na crnom tržištu, piše Vašington post.

Praksa falsifikovanja i kupovine lažnih rezultata pojavila se na mnogim destinacijama širom sveta, pri čemu su slučajevi manipulisanja s rezultatima zabeleženi u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, navodi list.

Prošle nedelje su francuski nadležni organi razbili grupu falsifikatora koja je na pariskom aerodromu Šarl de Gol prodavala lažne potvrde s negativnim testom na koronu .

Prema agenciji AP, grupa je naplaćivala digitalni sertifikat s negativnim rezultatom na kovid 18 od 180 do 360 USD (150 do 300 EUR).

Policija je optužila ovu sedmočlanu grupu (šest muškaraca i jedna žena) za falsifikovanje i prevaru nakon sprovedene istrage o tome kako je jedan putnik iz Etiopije došao do takve lažne potvrde na aerodromu u septembru.

Krivotvorene potvrde su čuvane na mobilnim telefonima i imale su logo jedne medicinske laboratorije iz Pariza, izvestio je Bi-Bi-Si.


Policija u Brazilu je nedavno takođe uhapsila četvoricu domaćih putnika sa falsifikovanim negativnim rezultatima testa na korona virus, koji su nameravali da privatnim avionom otputuju na ostrvo Fernando de Noronja.

Prema pisanju britanske štampe, ova praksa se pojavila i u Engleskoj.

List Lankšajer Telegraf izvestio je kako je razgovarao sa jednom osobom koja je prijatelju prepravila rezultat testa u negativan, odštampala ga a on je dokument koristio za međunarodna putovanja.

Takođe prenosi priču drugog putnika kome je turistički agent ponudio lažnu potvrdu, navodi Vašington post prenosi Tanjug.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.