Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.11.2020.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska sa 46 mil EUR dokapitalizuje Croatia Airlines

(Foto: Vytautas Kielaitis/shutterstock)
Hrvatska će sa 46 mil EUR dokapitalizovati Croatia Airlines, prenosi bosanski portal capital.

Taj avio-prevoznik je saopštio da Vlada Hrvatske planira u celosti da upiše planirano novo izdanje akcija od 350 miliona kuna (46 mil EUR) koje će povećati kapital kompanije na 628 miliona kuna (82,7 mil EUR).

Predloženo povećanje kapitala je putem novog izdanja akcija na dnevnom redu skupštine akcionara zakazane za 14. decembar, navodi se u saopštenju Croatia Airlines.

Cilj transakcije je vratiti kapital i rezerve kompanije na nivo s kraja 2019. godine, pre nego što je pandemija Kovid-19 pogodila poslovanje aviokompanije.

- Ovo je jedna od primenjivih mera finansijske podrške Republike Hrvatske koja se temelji na dokumentu Evropske komisije koji definiše Privremeni okvir za mere državne podrške privredi u trenutnoj pandemiji Kovid-19 - navela je Croatia Airlines.

Kompanija planira da izda 35 miliona novih akcija po nominalnoj vrednosti od 10 kuna.

Trenutno vlada kontroliše udeo od gotovo 99% u hrvatskom nacionalnom prevozniku.

Croatia Airlines saopštila je ranije ovog meseca da se njen konsolidovani neto gubitak povećao na 244 miliona kuna za devet meseci 2020. godine, sa 48 miliona kuna u istom periodu 2019, kao rezultat krize s koronavirusom.

U periodu januar-septembar kompanija je prevezla 533.000 putnika, što je znatno manje u odnosu na 1,7 miliona godinu ranije.

U martu je Ministarstvo saobraćaja saopštilo da stavlja na čekanje postupak izbora strateškog partnera za planiranu dokapitalizaciju Croatia Airlines zbog uticaja korona virusa na avionsku industriju.

U decembru je Croatia Airlines saopštila da je dobila dve neobavezujuće ponude za dokapitalizaciju, ali nije imenovala kandidate. Lokalni mediji izveštavali su u to vreme da su dva zainteresirana investitora grčki Egian erlajns i španski Er Nostrum, a Egian je potvrdio da je predao neobavezujuću ponudu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.