NavMenu

Evropski parlament predlaže ulaganje u prelaz na ekološku privredu

Izvor: Tanjug Subota, 14.11.2020. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Evropski parlament usvojio je juče predloge za finansiranje prelaza na održive, ugljenično-neutralne privredne aktivnosti i zatražio postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u privredne aktivnosti kojima se nanosi šteta životnoj sredini.

U neobavezujućoj rezoluciji o Planu ulaganja za održivu Evropu i finansiranju zelenog plana, koja je doneta sa 471 glasom za, 134 protiv i 83 uzdržana, poslanici su istakli da bi jedan od ciljeva Plana ulaganja trebalo da bude obezbeđivanje prelaza s neodrživih na održive privredne aktivnosti.

Kako je saopštio Evropski parlament, navodi se da bi zelena tranzicija trebalo da se usmeri na smanjenje nejednakosti između država članica i jačanje konkurentnosti i da rezultira otvaranjem održivih radnih mesta.

Parlament je istakao da ulaganja treba da poštuju načelo "ne nanosi bitnu štetu", koje se primjenjuje i na životnu sredinu i na socijalne ciljeve kao što je smanjivanje razlike u platama među polovima, prenosi Hina.

Poslanici su zatražili uvođenje usklađenih pokazatelja održivosti i metodologije za merenje učinka, a pri proceni da li ulaganje zadovoljava merila za zelenu tranziciju trebalo bi u obzir uzeti i Uredbu o okviru za olakšavanje održivih ulaganja.

Nacionalni planovi oporavka trebalo bi da se usklade s nacionalnim planovima za energiju i klimu (NECP).

Parlament je zatražio i postepeno ukidanje javnih i privatnih ulaganja u zagađujuće i štetne privrredne aktivnosti za koje su dostupne ekonomski održive alternative.

Napomenuli su, međutim, da treba poštovati pravo država članica da same odrede svoju kombinaciju izvora energije, a pri tranziciji na klimatsku neutralnost trebalo bi očuvati jednake uslove tržišnog takmičenja za preduzeća iz EU i njihovu konkurentnost, posebno u slučaju nepoštenog tržišnog takmičenja trećih zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.