Izvor: eKapija | Subota, 14.11.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra u Batajnici prostiraće se na 82,5 ha - Pogledajte kako će izgledati (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot/ EU u Srbiji)
Delegacija Evropske unije u Srbiji objavlia je snimak projektovanog izgleda budućeg intermodalnog terminala u Batajnici, čija je gradnja počela u petak 13. novembra.

Kako prensi Tanjug, kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra prostiraće se na ukupno 82,5 ha, između železničke stanice Batajnica i autoputa E75.

Kapacitet intermodalnog terminala biće 80.000 kontejnera.

Lokacija u Batajnici izabrana je zbog ukrštanja železnickog i drumskog Koridora 10, kao i blizine aerodroma Nikola Tesla.

Predviđeno je da tu stižu vozovi sa kontejnerima iz jadranskih luka i evropskih centara, gde će se pretovarati i skladištiti i kamionima distribuirati do krajnjih korisnika.

Terminal će se sastojati od dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni kolosek za lokomotivu, saobraćajne trake za prolaz kamiona i kontejnerskog skladišta.

Imaće i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu.


Projekat je predviđen kroz realizaciju IPA sredstava, ukupne vrednosti 15,5 mil EUR, dok će se nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 mil EUR finansirati iz budžeta Republike Srbije.

Izvođač je austrijska firma Strabag, nadzor vrši Eptisa, a projektant je konzorcijum Egis International/City net.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.