NavMenu

Umereni optimizam privrednika u projekcijama poslovanja

Izvor: Tanjug Petak, 13.11.2020. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Privrednici su umereni optimisti u pogledu poslovnih očekivanja i rasta prometa u poslednjem kvartalu 2020. godine, a za većinu su domaća tražnja i izvoz ključni za unapređenje poslovanja, pokazala je najnovija kvartalna analiza Privredne komore Srbije "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji".

Analiza je pokazala da privrednici planiraju da povećaju ili zadrže ulaganja na istom nivou, najviše u opremu, a računaju i na stabilnu zaposlenost tako da 94% anketiranih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih.

U okviru te analize privrednici su ocenili poslovanje u trećem i izneli očekivanja za četvrti kvartal 2020. godine.

U kvartalnom istraživanju učestvovale su 884 kompanije iz različitih sektora privrede, a pozitivna poslovna očekivanja uprkos neizvesnosti zbog pandemije Kovid 19, za četvrti kvartal 2020. godine ima 41% ispitanika, najviše u prehrambenoj industriji i trgovini, dok 36% anketiranih privrednih subjekata očekuje nepromenjen promet.

Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju tekuće godine u odnosu na treći kvartal.

Prema očekivanjima privrednika za četvrti kvartal 2020. godine, čak 89% ispitanika planira da održi isti ili veći nivo investicija u odnosu na prethodni kvartal.

Najviše planiranih ulaganja je u uvoznu opremu gde prednjači hemijska industrija, a očekivana ulaganja u domaću opremu dominiraju u sektoru poljoprivrede. Za ulaganja u građevinske objekte i zemljište najviše su zainteresovani anketirani iz turizma i ugostiteljstva, dok su ulaganja u trajna obrtna sredstva značajnija kod agrara i trgovine.

Oko 5% sredstava planiranih za investicije biće usmereno u intelektualnu svojinu i digitalne tehnologije, pri čemu je učešće planiranih investicija za ove namene najveće u delatnosti saobraćaja, trgovine, metalske i elektro, kao i industrije tekstila, odeće, kože i obuće.

U trećem kvartalu, nešto više od petine kompanija istaklo je da je uvelo inovacije, najviše u metalskoj, prehrambenoj i hemijskoj industriji. Kako ističu privrednici, posebno iz sektora poljoprivrede, usluga i građevinarstva, tražnja na domaćem tržištu je dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, dok je izvoz najznačajniji faktor poslovanja za tekstilnu i hemijsku industriju.

Svaki četvrti ispitanik ističe potrebu za namenskim podsticajima i subvencijama, unapređenjem efikasnosti administracije, boljim uslovima poslovanja na lokalu, suzbijanjem sive ekonomije, kao i unapređenjem raspoloživosti resursa, navodi se u saopštenju PKS.

Više od polovine anketiranih privrednih subjekata, 56% u trećem kvartalu 2020. godine ostvarilo je rast prometa, dok je 22 odsto ispitanika zabeležilo nepromenjen promet, što ukazuje na značajan oporavak poslovnih aktivnosti u odnosu na drugi kvartal.

U trećem kvartalu 2020. godine, 47% anketiranih kompanija je realizovalo investicije. U poređenju sa ulaganjima u drugom kvartalu, 87% firmi je realizovalo isti ili povećan nivo investicija.

Ohrabruje podatak da je 59% anketiranih firmi izjavilo da raspolaže dovoljnim sredstvima za optimalno finansiranje poslovanja.

Petina ispitanika se izjasnila da im nedostaju sredstva za investicije, dok se 7% suočava s nedostatkom sredstava za likvidnost.

Za 13% ispitanika za poslovanje nedostaju i sredstva i za investicije i sredstva za likvidnost, najviše iz turizma i ugostiteljstva.

U trećem kvartalu 2020. godine zaposlenost je bila stabilna, 90% anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, a najviše novozaposlenih bilo je u sektorima metalske, drvne industrije i trgovine.

Istraživanje PKS pokazuje da je tokom pandemije Kovid 19 privreda Srbije sačuvala svoju bazu, održana je likvidnost kompanija i zaposlenost.

Funkcionisanje privrede u poslednjem kvartalu 2020. godine, kao i perspektive u narednom srednjoročnom periodu zavisiće od daljeg razvoja epidemiološke situacije, u regionu i na globalnom nivou.

Iako se ne očekuje zatvaranje privrede, kao u prvom talasu epidemije, nagli porast slučajeva virusa korona nalaže pažljiv pristup u upravljanju privredom sa ciljem očuvanja zdravlja stanovništva i privrednog kapaciteta, dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.