NavMenu

Srpska tradicija i italijanski dizajn - "Ateks" u vrhu domaće tekstilne industrije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.04.2010. 13:14
Komentari
Podeli

Preduzeće za trgovinu odećom na veliko i malo "Ateks", koje je u stopostotnom vlasništvu italijanske kompanije "Fibest" iz Padove, u 2010. slavi 57 godina poslovanja i sedam godina od uspešne privatizacije. Bezmalo šest decenija, firma iz Beograda jedna je od lidera na srpskom tržištu tekstila na kom trenutno posluju njihove 44 radnje. U ovoj godini "Ateks" planira racionalizaciju prodajne mreže, kao i povećanje ponude u postojećim lokalima, najavio je u intervju za "eKapiju" Aleksandar Đorđević, rukovodilac sektora veleprodaje "Ateksa".

- U narednom periodu otvorićemo prvi prodajni objekat u centru Novog Sada, Outlet centar na Banovom brdu u Beogradu, dok će najverovatnije tri ili četiri nerentabilne prodavnice u Srbiji biti zatvorene- rekao je Đorđević.

Robne marke

- Više od 90% robe u "Ateksovim" prodavnicama se proizvodi u Italiji, a plasiramo je kroz tri modne linije. To su "Spaces" koju čini tinejdžerski program, "Studio IT" koju karakteriše poslovna elegancija i "casual" garderoba za poslovne ljude, dok "Moda MI" nudi modnu klasiku za zrelije doba i punije osobe. Planiramo proširinje ponude u okviru svake modne linije, odnosno artikala koji su do sada bili najprodavaniji - objasnio je Đorđević, naglašavajući da su sve "Ateksove" radnje multi brend prodavnice.

To znači da je kupcima ponuđeno nekoliko robnih marki italijanskog "Fibesta"- "Ekle", "Prani", "Toujours Famme", zatim "Revor", "Lorenco Bruneli" i "Cliver Jeans". Navedene brendove "Ateks" takođe nudi i u sistemu velikoprodaje u kome posluje sa više od 300 kupaca iz cele Srbije .

- U "Spaces" radnjama su dominantni brendovi "Ekle" i "Cliver jeans", u "Studiu IT" su "Lorenco Bruneli" i "Prani", a u "Moda MI" možete kupiti brendove kao sto su "Toujours Famme", "Revor" i "Cheitt". Osim sopstvenih, "Fibest" kupcima nudi i druge brendove od kojih su najpoznatiji "Ascot", "Malagrida" i "Navigare"- kazao je Đorđević.

Osim italijanskih brendova jedan deo ponude "Moda MI" koncepta čine kreacije Mirjane Marić, odnosno mala serija za starije gospođe koje su njenom brendu verne više od 30 godina.

Prema rečima sagovornika "eKapije", najbolje rezultate pokazao je program "Moda MI", koji ima najveću ponudu, kako u pogledu broja objekata, asortimana modela i boja tako i veličina. Ciljna grupa su kupci od 30 do 50 godina, koji rade i imaju primanja iznad proseka.

- Omladinski segment, koji čini linija "Spaces", ima dobru prodaju, ali je u tom delu i najveća konkurencija, kupci su najzahtevniji, najpodložniji uticaju reklame, promeni trendova i naviknuti su na velika sezonska sniženja. Omladinski brendovi "Ekle" i "Cliver Jeans" namenjeni i muškoj i ženskoj populaciji, kao mono brendovi su na severu Italije prisutni u više od 40 radnji u oblastima Veneto, Toscana, Lombardia.

Maloprodajna mreža

Prema rečima Đorđevića, tokom 2010. "Ateks" će najverovatnije zatvoriti tri ili četiri lokala u Srbiji koji se nisu pokazali kao rentabilni,ali u isto vreme namerava da otvori Outlet robnu kuću u Požeskoj ulici na Banovom brdu kao i prvi prodajni objekat u centru Novog Sada .

- U vlasništvu "Ateksa" je oko 40 objekata, dok je ostatak u zakupu. Za sada najbolje posluju prodavnice u Beogradu od kojih najveći promet ostvaruju lokali u primarnoj šoping zoni, odnosno Knez Mihajlovoj ulici, Ulici srpskih vladara, ali i Bulevaru kralja Aleksandra.

- Među dugoročnim planovima "Ateksa" je svakako proširenje broja prodavnica u Beogradu. Za sada u glavnom gradu imamo 24 lokala, a naše prodavnice nalaze se i u Kragujevcu, Valjevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu, Paraćinu, Boru, Negotinu, Nišu, Leskovcu i Čačku.

Posle preuzimanja "Ateksa" 2003. godine, italijanski "Fibes" je renovirao celokupnu prodajnu mrežu tog preduzeća, a u prošloj, kriznoj 2009. godini izdvojena su značajna sredstva za potpuno renoviranje poslovnog centra u Beogradu, kao i magacina velikoprodaje.

- Promenjeno je sve od strujne instalacije, klimatizacije, osvetljenja, do najsitnijih detalja u enterijeru. U 2009. smo završili prvi ciklus investicija, a ove ili naredne godine, ako prilike na tržištu dozvole, počećemo drugi krug. U planu je revitalizacija objekata, dorada enterijera, promena lutaka, osvetljenja, osvežavanje koncepta- kaže Đorđević.

Naš sagovornik naglašava da italijanski vlasnik razmišlja o proizvodnji robe u Srbiji, ali da je još rano govoriti o konkretnim partnerstvima jer srpski tekstilci do sada nisu mogli adekvatno da odgovore na zahtevane standarde italijanske korporacije.

Italijanska grupacija "Fibes" posluje i u Bosni i Hercegovini gde su vlasnici "Sarajevo tekstila", preduzeća sličnog "Ateksu", dok u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori rade preko svojih partnerskih firmi.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.