NavMenu

Da Limom više ne plovi smeće - Tri opštine grade transfer stanicu za selektovanje otpada u Novoj Varoši, uskoro tender za izgradnju

Izvor: Glas zapadne Srbije Petak, 13.11.2020. 12:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici tri opštine Prijepolja, Priboja i Nove Varoši sačinili su sporazum koji predviđa zajedničku izgradnju transfer stanice za selektovanje otpada na Banjici. Ukupna vrednost investicije iznosi oko 160 miliona dinara.

Opštine će u okviru zajedničkog projekta osim u izgradnji, učestvovati i u nabavci kamiona, sanaciji puta i obezbeđivanju priključka električne energije. Projekat koji će faktički omogućiti zatvaranje prvo smetlišta u Stanjevinama a potom i Druglićima kod Priboja, trebalo bi, prema dogvorenim obavezama, da bude gotov do proleća 2022. godine. Pomoć u realizaciju projekta stići će i od države i resornog ministarstva za zaštitu životne sredine.

Limom ponovo ove jeseni "plove" stotine kubika smeća koje preti da izazove ekološku katastrofu na nekada jednoj od najčistijih reka, u kojoj su se čak i deca bezbrižno kupala. Izgradnja transfer stanice Banjica, omogućiće da se sa obala Lima pored velikih deponija ukolni i niz drugih manjih smetlišta.

- Zatvaranje deponije Stanjevine nije samo problem građana Prijepolja, već je to problem i žitelja Priboja. Zatvaranjem ove deponije i početkom rada transfer stanice stiču se uslovi za zatvaranjem i nesanitarne deponije Duboki potok kod Potpećkog jezera, čime će reka Lim biti znatno čistija - kaže zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić.

Opština Nova Varoš, tokom narednih desetak dana, raspisaće tender za izgradnju transfer stanice. Prva faza radova predviđa grube građevinske radove, čija projektovana vrednost iznosi oko 68 miliona dinara. Ministarstvo zaštite životne sredine već je obezbedilo 20 miliona dok će ostatak novca partnerski dotirati tri lokalne sammouprave.

- Srazmerno broju stanovnika opština Prijepolje izdvojiće 50 odsto potrebnog novca, opština Priboj 30, a Nova Varoš 20, za realizaciju prve faze projekta - ističe prvi čovek Nove Varoši Radosav Vasiljević.


Zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić kaže da su se stekli uslovi da problem sa deponovanjem smeća koji imaju tri opštine napokon bude rešen. On smatra da je to omogućila odluka Vlade Srbije o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom u kojoj stoji da sprovođenje ovih mera podrazumeva završetak radova na proširenju sanitarne deponije Duboko u Užicu što je i uslov za izgradnju transfer stanice u Banjici.

- Cilj je da se što pre i na što prihvatljiviji način otpad skloni sa obala Lima i usmeri ka deponiji u Užicu, a sve prema odluci Vlade Srbije - ističe Hodžić.

U ponedeljak je u Beogradu u Ministarstvu zaštite životne sredine održan sastanak na kojem su predstavnici opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i gradova Užice i Čačak, u prisustvu narodnog poslanika Krsta Janjuševića, dogovorili sa ministarkom Irenom Vujović zatvaranje nesanitarne deponije Stanjevine u Prijepolju i precizirali korake oko izgradnje buduće transfer stanice Banjica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.