NavMenu

Skliznuo dolar i apetit za rizikom na valutnim berzama

Izvor: Tanjug Petak, 13.11.2020. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Dolar je danas oslabio a popustio je i apetit za rizikom na valutnim tržištima, jer je bojazan od ekonomskih posledica velikog broja slučajeva koronavirusa u Evropi i Sjedinjenim Državama nagrizla početni entuzijazam investitora vezan za vakcinu protiv Kovida-19.

Globalne berze su uzletele u ponedeljak nakon saopštenja kompanije Fajzer da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv Kovida veća od 90 procenata, pri čemu je na tu vest dolar ojačao jer su trgovci napuštali duge pozicije u jenu, koji važi za sigurno utočište.

Međutim, averzija prema riziku je danas i juče ponovo zahvatila investitore, pošto su šefovi Federalnih rezervi i Evropske centralne banke naglasili da ekonomski izgledi ostaju neizvesni.

Dolarski indeks je oslabio jutros na trgovanju u Londonu za oko 0,1%, na 92,884 poena prema korpi vodećih svetskuh valuta, izveštava Rojters.

Sigurni jen, koji je u ponedeljak pao za oko 2% prema dolaru, nastavio je danas oporavak od tog pada, ojačavši za oko 0,1% na dnevnom nivou, na 105,07 jena za dolar. Uprkos tome, jen je i dalje na putu da zabeleži najgoru trgovačku nedelju od marta.

Evro je blago ojačao jutros na 1,1831 USD uoči objave podataka o BDP-u evrozone za treći kvartal.

Jedinstvena valuta je takođe danas povećala dobitke prema švajcarskom franku u odnosu na prošlu nedelju za više od 1%, na 1,0814 franaka.

S druge strane, evropske akcije su pale sa osmomesečnog maksimuma, jer su mere zaključavanja evropskih zemalja radi ograničavanja širenja virusa dovele u pitanje priče o globalnom ekonomskom oporavku.

Nemački ministar zdravlja izjavio je danas da je prerano da se kaže koliko će trajati najnovije zatvaranje, dok je francuski premijer rekao da mere u toj zemlji neće biti ublažene najmanje dve nedelje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.