Izvor: eKapija | Petak, 13.11.2020.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekonstrukcijom zgrade SANU vraća se izvorni izgled fasade

(Foto: Bureau Cube Partners)
Zgrada Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Knez Mihajlovoj ulici br. 35 biće obnovljena i dograđena. Prema urbanističkom projekatu koji će od 23. do 30. novembra biti na javnom uvidu, određene prostorije biće obnovljene, fasadi će biti vraćen izvorni izgled, a zdanje će dobiti i multifunkcionalnu dvoranu sa 350 mesta.

U projektu je naglašeno da će sve radove pratiti i kontrolisati Zavod za zaštitu spomenika kulture, budući da je ovo zdanje proglašeno za kulturno dobro 1964. godine, i time stavljeno pod najstroži režim zaštite.

S obzirom na to da se objekat nalazi na teritoriji GO Stari Grad, koja je tretirana kroz Plan generalne regulacije i da pripada prostorno kulturno-istorijskoj celini "Područje Knez Mihailove ulice" opravdano je preduzimanje mera tehničke zaštite predmetnog objekta.

- S tim u vezi se i pristupilo realizaciji osnovne ideje, prvenstveno sprovođenju predmetnog postupka rekonstrukcije postojećeg objekta vraćanjem njegovog vizuelnog identiteta u izvorno stanje, i izgradnju novih kapaciteta koji su u potpunoj ambijentalnoj i funkcionalnoj relaciji sa zatečenim ambijentom - navodi se u projektu.

Naime, konceptom rekonstrukcije, u okviru svih etaža zgrade SANU spratnosti Po+Su+Međ+Mez+4+Pk potrebno je ostvariti jedinstvo kompaktnog radnog procesa u okviru objekata, gde se mora ispoštovati: očuvanje gabarita zgrade, konstruktivnog sklopa i primenjenih materijala, očuvanje izgleda fasada i stilskih odlika, tj. dekorativnih elemenata kao i celokupni likovni izraz objekta.

Od ovog stava, kako se dodaje, jedino je moguće istupiti u delu objekta atrijuma gde je dozvoljeno dograditi multifunkcionalnu dvoranu - prizemlje, međusprat i mezanin - sa pratećim sadržajima.

Na međuspratnoj etaži predviđeni su pomoćni izlagački i prezentacioni prostori Galerije nauke i tehnike i Galerije likovnih i muzičkih umetnosti, a multifunkcionalna dvorana treba da bude uklopljena u postojeći kontekst zgrade.

Kako se navodi, dvoraa će biti projektovana sa holskim prostorom i pratećim sadržajima za funkciju SANU, a povremeno za širu javnost, sa kapacitetom od 350 mesta.

Kada je u pitanju biblioteka, projektanti navode da će biti izmeštena iz prizemlja u suteren zbog velikog opterećenja od tereta knjiga koje potencijalno mogu da ugroze konstrukciju.

Iz centralnog hola predviđena je direktna veza sa Galerijom likovne i muzičke umetnosti i Galerijom nauke i tehnike. Naspram stepeništa, neposredno pored klupskih proistorija, projektovana je unutrašnja bašta sa garniturama za sednje okružena zelenilom.

Dodaje se, da će se klupski prostori približiti krugu prostorija namenjenih javnim zbivanjima kako bi bili lakše pristupačni pre i posle značajnog okupljanja u zgradi.

Radovima je potrebno, navodi se, obuhvatiti i restauraciju stolarije i bravarije ili izradu nove po ugledu na postojeću, ako je ista devastirana, kao i sanaciju terasa.

Inale, nosilac izrade projekta je arhitektonski biro Bureau Cube Partners iz Beograda.

Kako je nedavno iz biroa, rečeno za naš portal, završetak celokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je za mart 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola.

- U skladu sa tim, pretpostavlja se da bi radovi mogli početi tokom 2021, a do 2024. moguće ih je i kompletno završiti, čime bi se otvaranje rekonstruisanog objekta upriličilo upravo u godini u kojoj se obeležava jubilarna 100-godišnjica izgradnje palate SANU - rečeno je u avgustu za eKapiju iz biroa Cube Partners.


Neobarokni i art nuvo uticaj

Zdanje akademije, predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i veliki domet domaćeg građevinarstva s početka 20. veka. Projektovana je u stilu eklekticizma sa neobaroknim i art nuvo uticajima, odnosno pripada kasnoj, akademiziranoj secesiji.

Sagrađena je prema projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića, od 1920. do 1924. ali se u zgradu SANU nije odmah uselila, već je objekat izdat u zakup.

Posle okupacionih eksploatacionih oštećenja učinjenih tokom rata, kada je objekat SANU korišćen za zabavu i odmor nemačkih vojnika, tokom 1949. godine doneta je odluka o adaptaciji objekta SANU.

Projekat adaptacije objekta SANU nastao je 1950. godine i priredili su ga arhitekte Grigorije Samojlov i Đorđe Smiljanić, u odnosu na čiji projekat je adaptacija objekta i započeta tokom 1950. godine a tokom 1951. godine je intenzivirana.

S. Petrović



Fotogalerija
Novi izgled zgrade SANU

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.