NavMenu

Daimler ulaže u fabriku za proizvodnju kamiona u Kini

Izvor: Tanjug Petak, 13.11.2020. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)Ilustracija
Nemački Daimler (Dajmler) i njegov kineski partner za komercijalna vozila Foton Motor planiraju da prvi put u Kini ulože 2,75 milijardi juana (415,32 mil USD) u proizvodnju Mercedes-Bencovog brenda teških kamiona Actros, prenosi Reuters.

Partneri planiraju da obnove pogone u zajedničkom preduzeću Peking Foton Dajmler Otomotiv (BFDA) u kineskoj prestonici i da dodaju još jednu proizvodnu liniju, čime će pogon dobiti kapacitet proizvodnje od 50.000 Aktros kamiona godišnje, prema građevinskom dokumentu objavljenom na veb stranici kompanije.

Jedan izvor upoznat sa materijom rekao je da kompanije planiraju da započnu obnovu pogona sledeće godine.

Iz Fotona i Dajmlera nisu odmah odgovorili na upit britanske agencije o ovom projektu.

Akcije Fotona su skočile za maksimalnih 10%, što je dnevni limit rasta cena na kineskim berzama, zabeleživši svoj najbolji trgovački dan od 13. oktobra, nakon izveštaja Reutersa.

Svi kamioni Mercedes-Benca koji se sada prodaju u Kini su uvezeni i znatno su skuplji od kamiona domaće kompanije Auman.

Zajedničko preduzeće za proizvodnju kamiona Auman, u koje se ugrađuju Dajmlerove tenološke komponente, prodalo je u periodu januar-oktobar ove godine 111.788 ovih kamiona, što je za 55% više nego u istom periodu 2019.

Ukupna prodaja kamiona u Kini, najvećem svetskom tržištu motornih vozila, porasla je za 24% od početka godine do kraja oktobra, na 3,87 miliona jedinica, vođena vladinim ulaganjima u infrastrukturu i opredeljenjem kupaca da poboljšaju vozni park kako bi ispoštovali oštrija pravila o emisijama gasova.

Ipak, na kineskom tržištu u velikoj meri dominiraju domaće kompanije, uključujući FAV-ov Điefang, Dongfeng Motor i Sinotrack, koje nude proizvode po konkurentnijim cenama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.