NavMenu

Povezivanje regiona ključno za razvoj privrede - Zeleni koridori ubrzali protok robe, da li je na pomolu i otvaranje EU ka Zapadnom Balkanu?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.12.2020. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)Ilustracija
Otvaranjem Zelenih koridora Zapadnog Balkana sredinom aprila omogućen je brži protok robe u najkritičnijoj fazi pandemije koronavirusa. Tako se od dnevnog protoka od 2.000 kamiona, koji su na graničnim prelazima čekali i po 20 sati, stiglo do protoka od 13.000 kamiona dnevno. Upućeni ističu da bi i ta brojka mogla biti veća. Na području Srbije, na Zelenom koridoru nalaze se granični/administrativni prelazi: Preševo, Sremska Rača, Gostun i CKP Merdare.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da se za sada nije razmatralo uključenje novih graničnih prelaza između zapadnobalkanske šestorke, dok iz Uprave carina za naš portal ističu da odluku o tome da li će i kada u ovaj sistem biti uključeni još neki prelazi donosi Vlada, a Uprava carina ima kapacitet da takvu odluku, ukoliko i kada ona bude doneta, sprovede u najkraćem mogućem roku.

Ova inicijativa je, kako kažu u ministarstvu umnogome olakšala privredi izuzetno tešku situaciju s kojom se suočila pojavom epidemije.

Kako funkcionišu Zeleni koridori

- Osnovna ideja inicijative ja da transport osnovnih potrepština Zelenim koridorima ima prioritet u odnosu na svu ostalu robu. Protok saobraćaja je zagarantovan 24-časovnim radom na ključnim graničnim prelazima/zajedničkim tačkama prelaza na kojima se carinske i fitosanitarne procedure sprovode na najefikasniji način za svu robu koja se smatra osnovnom životnom potrebom - navode iz resornog ministarstva.

Nesmetan transport na ovim ključnim tačkama je od krucijalnog značaja za održavanje dostupnosti robe, posebno osnovnih potrepština poput prehrambenih proizvoda, stoke, stočne hrane, hemikalija i vitalnih medicinskih materijala i opreme.

- Prioritetan prolazak vozila koja prevoze ovu vrstu robe, sprovodi se na taj način što se informacija o ovoj robi pre prispeća prosleđuje putem SEED sistema. Identifikacija ove robe vrši se na osnovu tarifne oznake unete u izvoznim i tranzitnim deklaracijama. Otpremne carinarnice, odnosno carinske ispostave sa kojih se otprema roba sa spiska omogućuju unošenje tarifnih oznaka u tranzitne deklaracije, kako bi prioritetni prolaz tzv. zelenim koridorom bio omogućen za ovu vrstu robe - kažu u Upravi carina.

Duž Zelenih koridora definisane su i stanice za snabdevanje gorivom, koje moraju biti dostupne vozačima teretnih vozila da dopune rezervoare ili da se odmore. Takođe, uspostavljena je i privremena obustava svih postojećih ograničenja vožnje za teretni transport koja je doprinela povećanju protoka saobraćaja i skraćivanju vremena neophodnog da roba stigne na odredište.

(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
Povezivanje regiona sa EU

Osim regionalnog povezivanja, za našu zemlju, ali i za okruženje, od posebnog je značaja i otvaranje ka Evropskoj uniji. Zato je krajem septembra dogovoreno da će poslovna zajednica zapadnobalkanskih privrednih komora raditi sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka za lakši prevoz robe i kraća zadržavanja na drumskim i železničkim graničnim prelazima unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom.

- Ostao je nerealizovan predlog Srbije da se uključe i granični prelazi između zemalja suseda koji su deo EU i Zapadnog Balkana. To je racionalan predlog koji bi doprineo efikasnosti transporta u ovom delu Evrope - kažu iz ministarstva.

Zeleni koridori i posle pandemije?

Inicijativa je za sada ograničena na vremenski period trajanja epidemije izazvane COVID 19, a Srbija je podržala predlog da se ova praksa nastavi i nakon pandemije, napominju u resoronom ministarstvu.

- Stalni Sekretarijat Transportne zajednice je tokom maja meseca dostavio predlog i za uspostavljanje Zelenih koridora u post COVID periodu. Srbija je ovu inicijativu podržala. Hoće li i u kom obliku biti daljih aktivnosti u tom smeru, ostaje da se vidi - kažu.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

18.04.2024.  |  Vesti

Biznis inkubator Kruševac nastavlja sa afirmacijom razvoja preduzetništva

18.04.2024.  |  Vesti

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.