NavMenu

Uzgoj paulovnije - Za tri godine dobijate sopstvenu šumu

Izvor: Agroklub Četvrtak, 12.11.2020. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / WikimediaImages)
Poslednjih godina paulovnija, koja potiče iz daleke Kine, u našoj zemlji je sve popularnija zbog svog brzog rasta pa možemo njena visoka stabla videti ispred kuća, u dvorištima, na parkinzima, jer krošnja ovog drveta za vrlo kratak vremenski period napravi odličan hlad.

Oni koji su je zasadili smatraju da je ovo brzorastuće drvo koje je ime dobilo po ćerki ruskog cara Ani Pavlovnoj, ima dosta prednosti u odnosu na drugo drveće - između ostalog, ukoliko ima dobre uslove za rast stabla, nakon sedam godina dostići će visinu i do 20 metara visine i biće odlična za industrijsku upotrebu, za izradu nameštaja i muzičkih instrumenata.

Nakon seče drvo se obnavlja iz panja, obzirom da ima dobro razvijen korenov sistem, ima veoma krupne listove koji upijaju 10 puta više ugljen-dioksida i velike ljubičaste cvetove opojnog mirisa. Zbog visoke energetske vrednosti paulovnija je odlična za ogrev jer je njena kalorična vrednost, kako napominju stručnjaci veća od mrkog uglja.


Tri godine starosti i više od sedam metara visine

Sve je ovo pre tri godine znala porodica Gašić iz Silbaša, kod Bačke Palanke, te su brzo doneli odluku i u dve bašte posadili 200 sadnica paulovnije. Danas su to visoka i vitka stabla, prava šuma.

Paulovniju su, kako kažu, prvenstveno zasadili kako bi obezbedili drva za grejanje kuće. Sadnice su nabavili iz rasadnika u Hajdukovu, ručno ih posadili na rastojanju 2,5 x 4 metra. Prezimilile su i mirovale zagrnute zemljom do proleća kada su razgrnuli zemlju i čepirali - isekli sadnice na visinu od oko 10 cm te su tako rasli novi izdanci. Sve sadnice su se primile i počele rast i razvoj uz zalivanje svakog drugog dana.

Prve godine kada su sadnice počele intenzivno da rastu na jednom broju skidali su srednji deo biljke kako bi se formiralo više bočnih grana. Tokom prve godine narasle su 1,5 m. Prošle godine jak vetar je slomio nekoliko mladih stabala, ali su ona ostala živa i nastavila da rastu obzirom da su oko korena krenuli zaperci.

- Stabla naše paulovnije sada imaju tri godine i visoka su više od sedam metara, naredne godine očekujemo da procvetaju, a kako je ovo mirisna i medonosna biljka dogovaramo se sa jednim ovdašnjim pčelarom da svoje košnice donese kod nas i da vidimo i mi i on kakvi će rezultati biti, kakav ćemo dobiti med" - kažu Aleksandar Gašić i njegova supruga.


Informacije sa interneta, ali i od komšije

Nakon pete godine, ova porodica iz Silbaša planira da prorede stabla obzirom da će biti visoka i imaće gustu krošnju sa velikim listovima. Sečenje tako visokih stabala će biti veliki posao i izazov, ali će se, kako kažu, prethodno informisati i o najmanjim detaljima.

Inače o paulovniji su čitali i prikupljali informacije preko interneta ali i od komšije Nedeljka Danića koji je pre četiri godine na parceli u ataru Mladenova, posadio više od 1.000 stabala ovog brzorastućeg drveta i koji u ovom poslu ima veliko iskustvo.

Ove jeseni Gašići imaju i mladih sadnica te ih prodaju, a kako kažu zainteresovani su prevashodno ljudi iz njihovog sela koji ovo brzorastuće drvo hoće da zasade u svojim dvorištima ili kao i oni baštama. Jedna sadnica košta 150 dinara, a oni poručuju da su za tri godine stekli svoju sopstvenu šumu kroz koju kad god požele mogu da se prošetaju.

Tokom narednog perioda imaće priliku da se uvere da li ovo drvo zaista ima pozitivne karakteristike o kojima se toliko govori i da li s pravim razlogom raste u vojvođanskoj plodnoj ravnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.