NavMenu

Hrvatski BDP realno pao 8,3% za devet meseci 2020. godine

Izvor: Tanjug Četvrtak, 12.11.2020. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Bruto domaći proizvod Hrvatske realno je pao u periodu januar-septembar za 8,3% u odnosu na isti period 2019, prema saopštenju Hrvatske narodne banke (HNB).

Iz HNB-a navode da se za treće tromesečje, prema dostupnim mesečnim pokazateljima, očekuje rast privredne aktivnosti u odnosu na prethodni kvartal, kada je zabeležen snažan pad uzrokovan pandemijom korona virusa i restriktivnim merama uvedenim za njeno suzbijanje.

- Na osnovi ocene za treće tromesečje i podataka za prvu polovinu godine, realni BDP u prvih devet meseci 2020. bio je za 8,3% niži nego u istom razdoblju prošle godine - piše u saopštenju centralne banke, a prenosi Seebiz.

Takođe se ističe da je, prema visokofrekventnim pokazateljima, intenzitet oporavka usporio na kraju trećeg i na početku četvrtog kvartala.

- Krajem oktobra epidemiološka situacija se osetno pogoršala, što bi moglo negativno da utiče na kretanja u četvrtom tromesečju - dodaju iz HNB-u.

Navode i da se tokom septembra nastavio rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih.

- Iako su tekuća kretanja na tržištu rada povoljna, broj zaposlenih i nezaposlenih i dalje je primetno nepovoljniji u odnosu na razdoblje pre izbijanja pandemije - ističu iz centralne banke Hrvatske.

Podsećaju da se ukupna godišnja inflacija neznatno povećla, sa minus 0,1% u avgustu na nula posto u septembru. Nasuprot tome, bazna inflacija je pala sa 1,2% na 0,7 procenata pod uticajem smanjenja godišnje stope promene cena pojedinih prehrambenih proizvoda, odeće i obuće te ugostiteljskih usluga i smeštaja.

Takođe navode da, nakon znatnog budžetskog deficita opšte države od 13,2 milijarde kuna (1,74 mlrd EUR) u prvoj polovini godine, mesečni podaci Ministarstva finansija upućuju na povoljnija budžetska kretanja u trećem kvartalu.

Relativni pokazatelj duga opšte države na kraju jula je iznosio 82,5% BDP-a, ili za 9,7 procentnih poena više nego na kraju 2019., što pre svega odražava znatno povećanje potreba za finansiranjem manjka budžeta, navodi se u saopštenju HNB-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.