NavMenu

Aleksandar Kavčić, jedan od učesnika CEO Samita namerava da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji

Izvor: Promo Četvrtak, 12.11.2020. 09:28
Komentari
Podeli
Aleksandar KAvčić (Foto: CEO Summit Beograd)Aleksandar KAvčić
Sledeća generacija osnovaca u školu bi mogla da krene učeći iz besplatnih udžbenika, koji će učenicima biti dostupni na internetu. Ukoliko bude usvojena ideja profesora Aleksandra Kavčića, koji preko svoje fondacije "Alek Kavčić", već godinama donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, roditelji osnovaca više neće imati trošak za kupovinu udžbenika. Na ovom tržištu godišnje se obrne 100 mil EUR, iako prema proceni inženjera i naučnika Aleksandra Kavčića, trošak da se naprave besplatni udženici za celu osnovnu školu košta svega milion evra: od naknade autorima do odobrenja ministarstva.

- Kome se sviđa može da uči sa pdf formata, da ga skine, odštampa i to je čitava ideja. Ovo što fondacija radi to bi trebalo da bude i pokazatelj da to isto može i da uradi i država. Fondacija je čak spremna da državi, ukoliko želi da preuzme ovaj model, jednostavno prepusti sve ovo - rekao je Kavčić za RTS.

On je još u avgustu u intervjuu za NIN izneo stav kako udžbenici moraju biti besplatni i da je to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada.

- Samo za pet godina besplatnih udžbenika građanima Srbije ostalo bi 500 mil EUR za neke druge potrebe. To je skoro taman toliko koliko su dobili kroz onu jednokratnu pomoć uoči izbora od po 100 EUR. Na stranu što je to i moralno i ispravno. A neće biti oštećeni ni autori, jer će njima moja fondacija platiti autorski honorar za svaki udžbenik, koji će pre izdavanja morati da dobije zeleno svetlo Ministarstva obrazovanja, kao i svaki drugi - rekao je Kavčić za NIN.

Kavčić je, inače, Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija Marvel. Tužio ih je i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu – 750 mil USD. I upravo deo tog novca želi da iskoristi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji.

O tome, kao i o značaju inovacija i obrazovanja za privredni i ekonosmki razvoj Srbije profesor Aleksandar Kavčić , govoriće na konferenciji CEO Samit Beograd, koji će biti održan 2. i 3. decembra 2020. u online formatu.

Uz profesora Kavčića, učešće na samitu potvrdili su i najuspešniji poslovni ljudi iz regiona, među kojima su Filip Cepter (Zepter International), Andrej Jovanović (Moji Brendovi), Aleš Mozetič (DonDon), Miljenko Pivac (Grupa Pivac), kao i rukovodioci globalnih korporacija BP (nekadašnji British Petroleum), Novartis, LafargeHolcim, Pandora i drugih.

Program i prijave na stranici www.ceo-summit.rs.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.