NavMenu

Vlast obećava rešavanje pitanje PIO za poljoprivrednike tokom naredne godine

Izvor: Tanjug Utorak, 10.11.2020. 17:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / alex_agri)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će se tokom naredne godine definitivno rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

U raspravi u Skupštini Srbije o predloženom rebalansu budžeta za 2020, Mali je rekao da je svestan problema sa kojima se suočasvaju poljoprivednici kada su penzije u pitanju. Naveo je da je o tome već nekoliko puta razgovarao sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

- Siguran sam da ćemo tokom naredne godine imati definitivno rešenje. Neće to biti jednostavno rešenje, ali moj stav je da moramo da završimo tu priču jednom za svagda, jer ovako kraja nema - rekao je Mali.

Naveo je da je od ministra Nedimovića već dobio predlog koji se analizira u Ministartsvu finansija i da je siguran da rešenje postoji.

Prethodno je poslanik SVM Arpad Fremond ukazao na to da poljoprivrednici koji gazduju na manjim površinama nemaju od čega da plate penzijsko i invalidsko osiguranje, ni zdravstveno osiguranje.

Dodao je da je tu i pitanje dugova za koje kaže da su veliki problem svim poljoprivrednim proizvođačima, a koji trenutno iznosi 2 mlrd EUR.

- Rešavanje ovog problema stoji i u koalicionom sporazumu između SNS i SVM. Nadamo se da ćemo ovo pitanje tokom 2021. konačno rešiti - kaže Fremond.

Naveo je da poljoprivrednci treba da plaćaju doprinose u skladu sa prihodima koje ostvaruju i veličinom zemljišta koju obrađuju, a ne da svi plaćaju iste iznose i oni koji gazduju na tri hektara i oni koji gazduju na 300 hekata.

- To jednostavno nema smisla. Važno je da omogućimo reprogram tokom 2021. Bilo bi značajno da taj reprogram traje više meseci, ako može čak i godinu - kaže Fremond i dodaje da bi nakon toga trebalo da im se otpišu kamate.

Ponovio je da će SVM podržati rebalans budžeta i naveo da se iz tog predloga jasno vidi da je planirano znatno više sredstava za poljoprivredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.