NavMenu

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj na dvogodišnjem maksimumu

Izvor: Tanjug Utorak, 10.11.2020. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Chen Yunyu)Ilustracija
Stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasla je na dvogodišnji maksimum u trećem kvartalu 2020, usled teških ekonomskih posledica od krize Kovid-19 s kojima se bori druga najveća ekonomija evrozone, objavio je danas statistički zavod INSEE.

Prema podacima INSEE, stopa nezaposlenosti je skočila na 9% sa nivoa od 7,1% u drugom kvartalu, što je njen najviši nivo od trećeg tromesečja 2018, prenosi Reuters.

Iz INSEE navode da je to najveći kvartalni rast ove stope od 1975. godine, uglavnom zbog izvrnute slike o nezaposlenosti u prethodna dva tromesečja, jer ljudi nisu mogli da traže posao zbog korona mera karantina u periodu od sredine marta do sredine maja.

Novi podatak statistike, prema oceni Reutersa, podiže rizik da cilj predsednika Emanuela Makrona o smanjenju nezaposlenost na 7% do kraja njegovog mandata 2022. godine postane nedostižan. Makron je po dolasku na vlast 2017. godine nasledio stopu nezaposlenosti od 9,5%.

Francuska je zabeležila najgoru posleratnu recesiju u prvom i drugom tromesečju zbog mera zatvaranja, ali je ekonomija živnula u trećem kvartalu pre nego što je 30. oktobra uveden drugi lokdaun kako bi se suzbio novi talas korona virusa.

Francuska centralna banka je saopštila u ponedeljak da je ekonomska aktivnost smanjena za 12% ovog meseca u odnosu na uobičajen nivo, nakon ulaska zemlje u novu blokadu.

U odvojenom izveštaju, INSEE je objavio da je industrijska proizvodnja porasla u septembru za 1,4% u odnosu na avgust, nadmašivši prognoze analitičara koji su u anketi Reutersa predviđali rast od 0,8%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.