NavMenu

Tabaković sa guvernerima Banke za međunarodna poravnanja

Izvor: eKapija Nedelja, 08.11.2020. 15:32
Komentari
Podeli
Jorgovanka Tabaković (Foto: YouTube/screenshot)Jorgovanka Tabaković
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements), saopštili su iz Narodne banke. Na sastancima guvernera centralnih banaka koje su članice-akcionari Banke za međunarodna poravnanja, a koji se održavaju svakog drugog meseca, razmatraju se aktuelne teme iz međunarodnog bankarstva i finansija.

Fokus novembarskog sastanka bio je na temi "Korišćenje velikih skupova podataka u centralnim bankama" (Big data in central banks). Tokom sastanka predstavljeni su rezultati ankete koju je sproveo Komitet "Irving Fišer", u kojoj se više od 80% anketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju.

- Živimo u svetu u kojem rast globalizacije, velika mobilnost kapitala, ubrzan tehnološki razvoj i digitalizacija čine da zadaci i izazovi centralnih banaka postaju sve složeniji, dok je potreba za blagovremenim donošenjem adekvatnih odluka u cilju očuvanja stabilnosti pojačana - ocenila je guverner Jorgovanka Tabaković.
U takvim uslovima, kako je navela, prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima.

- Zbog toga je pođednako važan i razvoj tehnoloških standarda i procedura zaštite, pristupa, korišćenja i čuvanja velikih podataka - ocenila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.