NavMenu

Budva dobija još jedan luksuzni rizort - U planu gradnja turističkog naselja sa pet zvezdica u Reževićima

Izvor: eKapija Nedelja, 08.11.2020. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ivana P. Nikolic)
Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort planiraju izgradnju turističkog naselja kategorije pet zvezdica u naselju Reževići u Budvi. Gradnja je planirana na nekoliko parcela u zahvatu Prostornog plana posebne namene za obalno područje Crne Gore.

Zato je Vlada Crne Gore pozitivno odgvorila na zahtev investitora i izdala im urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog projekta.

- Kompanije Savana commercial retail, Stratex i Branica holiday resort iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva, koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa. Ostali sadržaji podrazumevali bi različite sadržaje mešovite namene - saopšteno je iz Vlade.

Kako se može videti u dokumentaciji, predmetna lokacija se nalazi delom u obalnom odmaku 0 - 100 metara a delom u pojasu od 100 - 1000 m. U skladu sa tim definisana su prostorna pravila i namene za obalni odmak od 0-100m i pojas od 100-1000 m.

- Definisana namena za pojas od 100 -1000 metara od obalne linije je turizam i u njemu se zabranjuje stanogradnja na područjima izvan naselja, prostor se rezerviše za turistički razvoj, a planiranje i uređenje prostora se temelji na očuvanju prirodne, kulturne istorijske i tradicionalne vrednosti, uz zaštitu obalnih predela i primenu mera zaštite na kopnu i u moru - stoji u Vladinoj dokumentaciji.

Plan je definisao tipove turističkih zona, a koji su određeni prema turističkim indikatorima na osnovu režima zaštite i korišćenja prostora. Kako se nalazi između postojećih naseljskih struktura Rijeke Reževića i Drobnića i spada u malo izgrađene turističke zone (izgrađene do 10%), ova lokacija predstavlja granični slučaj između indikatora D2 i D3, ali se shodno ekskluzivnosti i atraktivnosti lokacije definiše sa restriktivnijim indikatorom D2 - Turističke zone
unutar područja od posebnog prirodnog značaja.

U zavisnosti od vrste smeštajnih objekata ili kompleksa, predmetnu lokaciju može činiti T1 ili T2 vrsta turističke zone.

- U turističkoj zoni T1 primarno su zastupljeni turistički objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a dozvoljavaju se i objekti vila i depadansa. Struktura smeštajnih kapaciteta podrazumeva najmanje 70% smeštajnih kapaciteta učešća u građevinama koje su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 30% za ostale dozvoljene objekte, vile ili depadanse. Od ukupne površine zone, planirana površina terena za građevine koje
su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 70%, a za ostale dozvoljene objekte je 30% - navodi se.

Navodi se i da je na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turističkih objekata, za objekte
T1 indeks zauzetosti je max 0,30, indeks izgrađenosti max 0.8, dok je najmanji udeo prirodnih površina veći od 60%.

- U turističkoj zoni T2 mogu se planirati turistički kompleksi mešovitih rizorta i turističkih naselja u kojima su zastupljeni objekti koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli ili mešoviti hoteli (kondo hoteli), vile i depadansi - navodi se.

Struktura smeštajnih kapaciteta u okviru turističke zone T2, podrazumeva najmanje 30% smeštajnih kapaciteta za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli, a najviše 70% za ostale dozvoljene objekte (vile ili depadanse).

- U turističkim zonama T2, ukupna planirana površina terena za objekte koji su prema službenoj kategorizaciji hoteli je najmanje 50%, a ukupna planirana površina terena za ostale objekte je najviše 50%.

Na lokacijama koje svojim uslovima zadovoljavaju izgradnju turističkih objekata, za objekte T2 indeks zauzetosti je max.0.25 indeks izgrađenosti max.0.7, dok je najmanji udeo prirodnih površina veći od 60%.

S obzirom na to da se smeštajni deo može realizovati isključivo iza linije obalnog odmaka do 100 metara, zona odmaka je rezervisana za uređenje javnih, zelenih, rekreacionih, plažnih i sličnih sadržaja, pod uslovom da moraju biti od javnog interesa, tj. okruženi prostorom koji je u javnom korišćenju, a nikako zatvorenim površinama u privatnom korišćenju.

- Otvoreni rekreativni sadržaji poput otvorenih bazena i sportskih terena, otvorenih pozornica sa gledalištima, montažnim objektima hrane i pića obračunavaju se u ukupan obračun sa faktorom 0,25. Za potrebe uređenja i građenja ne smeju da se povećavaju veličine propisanih kvantifikovanih pokazatelja - objašnjeno je u dokumentaciji.

Navodi se i da je prilikom projektovanja turističkih namena, a u skladu sa turističkim indikatorima i turističkim zonama u okviru njih potrebno planirati minimum 150 ležaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.