NavMenu

Univerzitet u Nišu će zaštititi zgradu za mlade naučnike od daljeg propadanja, ali nema para za završetak gradnje

Izvor: Niške vesti Petak, 06.11.2020. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Zgrada za mlade naučnike u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, čija je izgradnja započela 2008. godine, još nije završena. Krajem septembra sada već biviši ministar prosvete Mladen Šarčević je tokom boravka u Nišu kazao da će se nastaviti izgradnja stanova za mlade naučnike.

Rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić kaže da u prethodnih šest godina radovi na ovom objektu nisu nastavljeni. Prema njegovim rečima zgrada zahteva dodatne radove, te da će iz Fondacije iz čijih je sredstava zgrada i počela da se gradi, biti izdvojen neophodan iznos za privremenu zaštitu i sanaciju objekta jer je zgarda počela da propada usred vremenskih neprilika ili prilika. Rektor Antić je optimista i veruje da će se pronaći način da i ova zgrada bude završena.

- Izgradnja stanova je stala 2009. godine kada su potrošena sredstva koja su bila namenjena za to. Kasnije je formirana Jedinica za upravljanje projektima koja je u svom nekadašnjem programu gde su bili prioriteti izgradnja objekata u Srbiji imala i objekat koji je namenjen mladim naučnicima sa fakulteta Univerziteta u Nišu. Duže vreme su oni razmatrali mogućnosto za nastavak gradnje, rađene su analize i ekpertize, koliko je sredstava potrebno, a to je oko 5 do 6 miliona evra, da se zgrada potpuno završi - objašnjava rektor profesor dr Dragan Antić za Niške vesti.

Dodaje da je kasnije, 2016. godine, osnovana Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima od strane Vlade Repubike Srbije, ali je došlo, na neki način, da ova zgrada ne bude na listi prioriteta.

- Od tada gubimo korak sa nastavkom izgradnje te zgrade. Međutim, imajući u vidu projekte koji su izgrađeni u Nišu a posevćeni su nauci i obrazovanju kao što je Naučno tehnološki park, lamela na Elektronskom fakuletu a uskoro se završava i Studentski dom kod Tehničkih fakulteta, siguran sam da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima da iznađu finansijeske mogućnosti da se ova zgrada završi i stanovi dodele mladim naučnicima- kaže rektor Antić.

Prema njegovim rečima najvažnije je da se ova zgrada nađe na listi prioriteta.

- Siguran sam s obzirom da se završavaju već započeti projekti, da će pored lamele čija je izgradnja planirana na Prirodno-matematičkom fakultetu, da će u narednom periodu biti i ova zgrada za mlade naučnike- dodaje Antić.

Na Univerzitetu kažu da za nastavak radova ovog objekta nemaju finansijskih sredstava, ali da planiraju sanaciju krova i ulaganja određenih sredstava za zaštitu zgrade kako se ne bi nastavilo njeno dalje propadanje.Nastavak izgradnje jedino je moguć uz angažovanje države.

- Zgrada je oronula i zahteva dodatne radove, sanaciju krova i tako dalje. Analizirali smo stanje u fondaciji, pa ćemo neke radove da započnemo sredstvima sa računa. To su mala sredstva koja zahtevaju zaštitu zgrade od daljih propadanja i radovi koji dovode zgradu u neko stanje koje će omogućiti da duže vreme čeka investitora, odnosno kreditnu liniju od neke fondacije. Ali sredstva koja su neophodna za završetak zgrade su ozbiljna i to je negde oko 6 miliona evra, a to Univerzitet u Nišu i fondacija sami ne mogu nikako da obezbede - kaže Antić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.