NavMenu

MMF: Međunarodni sajam uvoza u Šangaju pomaže u poboljšanju globalne trgovine i podizanju rasta

Izvor: Beta Petak, 06.11.2020. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Događaji poput Međunarodnog sajma uvoza u Šangaju pomažu u poboljšanju globalne trgovine i simuliraju ekonomski oporavak, rekao je prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Džefri Okamoto.

Okamoto je za Kinesku medijsku grupu (China Global Television Network Corporation - CGTNC) rekao da Kina igra važnu ulogu na međunarodnom nivou, posebno u ovakvim situacijama kada pandemija nastavlja da pogađa globalnu ekonomiju, navodeći poteze zemlje koji pomažu u multilateralnim naporima.

- Kina takođe može mnogo da radi na ekonomskoj strani. Neke od tih stvari koje može da uradi su i dalje u osnovi trgovinskih i ekonomskih tenzija. Treba rešavati probleme. Suočavanje sa njima pomoći će uklanjanju oblaka neizvesnosti i poboljšanju globalne trgovine i time će biti ostvaren rast za ceo svet - rekao je Okamoto.

Dodao je da je "očigledno to nije nešto što Kina može sama da preduzme" i da treba da sarađuje sa svojim trgovinskim partnerima.

Okamoto je pozdravio kineske napore da zaustavi pandemiju kovid-19 i ocenio da su finansijska i monetarna politika zemlje postavile povoljan temelj za ekonomski oporavak.

- I u pogledu fiskalne politike i monetarne politike, to je pomoglo da se ublaži uticaj krize i da se pomogne ekonomiji da počne da se oporavlja rekordnim tempom - rekao je on.

Govoreći o novom kineskom obrascu ekonomskog razvoja, poznatom kao dvostruka cirkulacija, koji ima za cilj da pojača rast Kine, Okamoto je istakao da će fokus biti na dubokoj strukturnoj reformi i ojačaće ulogu tržišta i privatnih firmi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.